Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Behandlinger

På vej mod klinikken: Ny klasse af lægemidler river kræftcellernes forsvarsværker fra hinanden

En helt ny klasse af stoffer, protein degraders, er på hastig fremmarch, og perspektiverne er kæmpestore, vurderer flere førende forskere. Stofferne rummer i teorien potentialet til at targetere hele det humane proteom, og det åbner op for, at centrale kræftproteiner – som det hidtil ikke har været muligt at målrette behandling imod – nu kan angribes effektivt. Det kan blive en gamechanger, lyder forudsigelsen.

Personlig medicin virker – men ofte kan danske kræftpatienter ikke få adgang til behandlingerne

Patienter med uhelbredelig kræft lever 2,6 gange længere, hvis de behandles med præcisionsmedicin, viser de første overlevelsesdata fra præcisionsmedicin-programmet i Aalborg. Men regionale restriktioner og manglende national godkendelse af targeteret medicin til sjældne kræftdiagnoser udfordrer muligheden for at tilbyde præcisionsmedicin til danske patienter fremover, siger professor Morten Ladekarl.

Fra læge til hospitalsdirektør: Jeg husker stadig alle mine patienter

51-årige Charlotte Rotbøl har på få år bevæget sig fra nyudklækket speciallæge i onkologi til cheflæge og nu lægelig direktør. Energien og drivkraften kommer fra naturen i Aarhus, familien og selvfølgelig patienterne. Derfor kan hun ikke fordrage, når hun møder kommentarer om at være en DJØF-læge.

Nu er EU’s samarbejde om vurderinger af nye lægemidler begyndt

Medicinrådet og lægemiddelmyndighederne fra EU's øvrige medlemslande er nu begyndt at samarbejde om at vurdere nye lægemidlers effekt og sikkerhed. Ifølge rådet skal samarbejdet styrke vurderingen af nye lægemidler på tværs af Europa.

Almindelig håndkøbsmedicin i lav dosis halverer risiko for tilbagefald ved muteret tarmkræft

ASCO GI: Adjuverende behandling med lavdosis acetylsalicylsyre (160 mg dagligt) halverer risikoen for tilbagefald hos patienter med PI3K-muteret kolorektalkræft (KRC) i stadium I-III. Det viser et nordisk studie med dansk deltagelse. Behandlingen bør overvejes som ny klinisk praksis, lyder det fra de begejstrede forskere.

ASCO

Nationalt netværk vil implementere ny ctDNA-RECIST-klassifikation

Et nyt nationalt netværk vil forberede implementeringen af ctDNA-RECIST (ctDNA response evaluation criteria in solid tumors) i Danmark. Forskning peger nemlig på, at der er en lang række fordele for både patienter og samfund ved at anvende målinger af cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) i blodet frem for scanninger.

Danmark har adgang til færre adjuverende behandling end nabolande

Danmark kan ikke i samme grad som Norge, Sverige og England tilbyde forskellige former for adjuverende behandling, som kan mindske risikoen for tilbagefald efter en operation for kræft. Det viser en analyse fra Lægemiddelindustriforeningen, Lif.

Immunterapi øger risikoen for psoriasis

Kræftpatienter, som behandles med immun-checkpoint-hæmmere (ICI'er) har en øget risiko for at udvikle psoriasis. Det viser en ny kohorteundersøgelse.

Nordiske kræftforeninger: Politikere bør forebygge fedme og kræft med fem tiltag

Fem strukturelle ændringer bør implementeres for at forebygge overvægt og fedme blandt børn og dermed forekomsten af kræft i fremtiden. Sådan lød det fra de fem nordiske kræftforeninger, herunder Kræftens Bekæmpelse, på en international konference afholdt på Christiansborg. Forslagene mødte politisk opbakning.

Kultur

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.

FILM: Den debuterende instruktør Sylvia Le Fanu skildrer stilfærdigt, stramt og med stor formåen, hvordan en kræftpatients sidste tid kan se ud for en lille familie.