Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Danske brystkræftpatienter udelukkes fra internationale studier

Det seneste halve år har Danmark måttet takke nej til at deltage i tre internationale brystkræftstudier, fordi de danske standardtilbud er forældede, og derfor ikke matcher standardarmene i studierne. Det er en frustrerende situation, som risikerer at eskalere de næste år, siger overlæge Ann Knop.

Onkolog: Vi må skuffe uforstående patienter flere gange om måneden

Mens utålmodige brystonkologer venter på, at Medicinrådet godkender nye behandlinger, som nabolandene allerede bruger, må de flere gange om måneden fortælle patienter, at de ikke kan få den mest livsforlængende behandling. Det er pinagtigt, mener dansk overlæge.

Adgangen til ny kræftmedicin er blevet mindre

Det er blevet sværere for onkologer at få den nyeste kræftmedicin, viser en ny europæisk rapport. Kun fire ud af fem nyudviklede onkologiske lægemidler når ud på det danske marked, og halvdelen af dem er til begrænset brug.

Kræftlægemidler afvises langt oftere i Medicinrådet end andre lægemidler

Lige over halvdelen af alle nye lægemidler til kræftsygdomme har fået en ikke-anbefaling af Medicinrådet siden 2021, hvor den nye QALY-metode blev indført, viser en analyse fra Lægemiddelindustriforeningen Lif. Det er langt flere afvisninger end lægemidler mod andre sygdomme.

Kræftvacciner: Efter mange års skuffelser er der nyt håb

For 20 år siden var forhåbninger og ambitioner store, når det kom til terapeutiske kræftvacciner, men resultaterne skuffede. Med enkelte justeringer og en ny tilgang er der nu for alvor kommet gang i området og gennembruddet venter lige om hjørnet.

Social ulighed præger ny senfølgeklinik i Region Sjælland

Det er i høj grad personer med videregående uddannelser, som opsøger den nyetablerede klinik for senfølger efter kræft i Region Sjælland, viser statistik fra klinikkens første knap to år. Der bør sættes systematisk ind på landsplan for at løfte behandlingen på tværs af sociale skel, mener overlæge Lena Saltbæk.

Ung forsker vinder pris for poster om kunstig intelligens

Årets posterpris, der bliver uddelt på Danske Kræftsforskningsdage, gik i år til ph.d.-studerende Mathis Ersted Rasmussen fra afdelingen for Eksperimentel Klinisk Onkologi på Aarhus Universitetshospital. 

DCCC: Kræftplan V skal i højere grad indfange hele kræftforløbet

Der skal være større fokus på helhed og sammenhæng i det danske sundhedsvæsen. Det er den måde, vi løfter kræftbehandlingen i Danmark, skriver Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) i et oplæg til at være del af den kommende Kræftplan V.

Kultur