Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Prostata

Nyt studie skal teste flydende biopsi-metode ved prostatakræft

Et forskningsprojekt, der skal validere verdens første flydende biopsitest ved prostatakræft, er blevet skudt i gang. Metoden kaldet MYELO-SCAN blev præsenteret på ESMO 2024 og er designet til at forudsige intratumoral myeloid-afledt suppressorcelle (MDSC) infiltration ved metastatisk kastrationsresistent prostatakræft. 

Tre store prostata-nyheder fra ESMO: Øjenåbnende resultater og nye muligheder

ESMO:  ADT og stråleterapi kan ikke stå alene som behandling mod prostatakræft, hvilket ellers stadig tilbydes i Danmark. Østrogen har alligevel et væsentligt behandlingspotentiale, men det har metformin til gengæld ikke. Det demonstrerede tre udvalgte prostatakræft-præsentationer på ESMO 2024, som professor og overlæge Andreas Røder overværede.

ESMO

Ny anbefaling fra Medicinrådet er tæt på ligegyldig

Medicinrådet anbefaler Lynparza (olaparib) i kombination med abirateron til behandling af patienter med BRCA-muteret metastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC), som ikke tidligere har modtaget behandling med en androgen receptor pathway inhibitor (ARPi). Det bliver tæt på umuligt at finde danske patienter til den behandling, mener overlæger.

Kultur

STREAMING: Den amerikanske serie ’Botched Bariatrics’ er svær at kigge på. Reality-serien følger almindelige amerikanere, der har fået ødelagt deres liv efter sjuskede mavebåndsoperationer eller et mislykket gastrisk bypass. Det er på mange måder frastødende fjernsyn, men det er også så underholdende, at man ikke kan stoppe med at tage et afsnit mere.

PODCAST: I fredags stemte det britiske Underhus med et overraskende stort antal stemmer ja til at legalisere retten til assisteret selvmord. Skarp, men også neutralt afdæmpet podcast fra The Guardian dokumenterer flot og forståeligt landets ophedede debat helt op til afstemningens sidste timer. Podcasten er et journalistisk og pædagogisk kunststykke og giver mange indspark og præciseringer til den danske debat.

KULTUR-TEMPERATUR: Formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard har masser af Asger Jorn-billeder til at hænge på sit kontor. Da hun var 10-11 år, blev Asger Jorns kunst en øjenåbner for hende, og siden har hans kunst givet hende inspiration.

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.