Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Samfund

Professor reagerer på manglende indsats: Der skal ske noget radikalt nyt med palliationen i Danmark

Palliationsprofessor Mogens Grønvold tror ikke længere på, at en oprustning og udbygning af palliative teams og hospicer vil løse de massive og årelange udfordringer med manglende adgang til specialiseret palliation. I stedet mener han, at udbygningen af palliationen i langt højere grad skal foregå i det øvrige sundhedsvæsen – blandt andet på de kardiologiske, nefrologiske, neurologiske og lungemedicinske hospitalsafdelinger.

Camilla Qvortrup valgt som ny DMCG-formand

Overlæge Camilla Qvortrup fra Rigshospitalets kræftafdeling overtager stafetten som DMCG-formand efter Michael Borre, der har siddet på posten i 12 år. Det er med stolthed og ydmyghed, at jeg påtager mig formandskabet, skriver Camilla Qvortrup.

Tidligere Medicinrådsmedlem: Manglende politisk ramme skaber forvirring og uens beslutninger i Medicinrådet

Leif Vestergaard Pedersen, tidligere medlem af Medicinrådet og nuværende formand for Det Etiske Råd, mener, at den måde, Medicinrådet arbejder på, bør reformeres. Ifølge ham lider rådet under uklare politiske rammer for sit arbejde, og det kan føre til uensartede beslutninger og unødigt brug af ressourcer. Han argumenterer for, at regionspolitikere bør give rådet en tydelig vejledning, så beslutningerne kan træffes med en mere gennemsigtig og politisk forankret prioritering.

Nyt makkerpar i spidsen for Medicinrådet

Danske Regioners bestyrelse har torsdag udpeget cheflæge ved Aalborg Universitetshospital Birgitte Klindt Poulsen som ny forperson for Medicinrådet fra 1. februar 2025. Samtidig bliver vice- og centerdirektør ved Rigshospitalet Jannick Brennum ny næstforperson.

Alvorlige sygdomme underfinansieres: Få danske eliteforskere sidder på forskningsmidlerne

Støtten til forskning i sygdomme som tarmkræft, KOL, bulimi, blodprop i hjertet, iskæmisk stroke og kronisk nyresygdom får en markant mindre bid af de danske forskningsmilliarder i forhold til deres sygdomsbyrde end andre sygdomme. Samtidig sidder en lille gruppe af danske eliteforskere på mere end halvdelen af midlerne.

Onkolog rådgiver bevidst ikke om behandling i det private

Selvom mange kræftpatienter har mulighed for at købe sig til behandling i det private eller i udlandet, er det ikke noget, onkolog Peter Meldgaard aktivt råder sine patienter til at gøre brug af. Han vil ikke være med til at øge uligheden i sundhed, lyder det.

Sundhedsforsikringer bevæger sig ind på ubetrådt land

En helt ny forsikringstype, som dækker kræftsygdomme, har set dagens lys, og det sætter spørgsmålstegn ved, hvor grænsen går mellem private sundhedsforsikringer og det offentlige sundhedssystem. 

Kultur

STREAMING: Den amerikanske serie ’Botched Bariatrics’ er svær at kigge på. Reality-serien følger almindelige amerikanere, der har fået ødelagt deres liv efter sjuskede mavebåndsoperationer eller et mislykket gastrisk bypass. Det er på mange måder frastødende fjernsyn, men det er også så underholdende, at man ikke kan stoppe med at tage et afsnit mere.

PODCAST: I fredags stemte det britiske Underhus med et overraskende stort antal stemmer ja til at legalisere retten til assisteret selvmord. Skarp, men også neutralt afdæmpet podcast fra The Guardian dokumenterer flot og forståeligt landets ophedede debat helt op til afstemningens sidste timer. Podcasten er et journalistisk og pædagogisk kunststykke og giver mange indspark og præciseringer til den danske debat.

KULTUR-TEMPERATUR: Formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard har masser af Asger Jorn-billeder til at hænge på sit kontor. Da hun var 10-11 år, blev Asger Jorns kunst en øjenåbner for hende, og siden har hans kunst givet hende inspiration.

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.