Brandmænd har øget risiko for at få kræft

Arbejdet som brandmand øger med sikkerhed risikoen for to kræftformer, viser en ny videnskabelig udredning fra Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningsinstitut. Brandmænd bør få tildelt en arbejdsskadeerstatning, mener Kræftens Bekæmpelse.

Den danske kræftoverlevelse er gået i stå

Kræftoverlevelsen i Danmark er stagneret, viser en ny rapport. Udviklingen inden for lungekræft er den eneste undtagelse. Kræftens Bekæmpelse er bekymrede, mens DMCG-formand Michael Borre mener, at vi har nået et loft for overlevelse.

Social ulighed i kræft består trods forbedringer i overlevelse

Mennesker med en kort uddannelse har større risiko for at blive ramt af kræft end personer med en lang uddannelse. Og chancen for at være i live fem år efter kræft er markant mindre, hvis man ikke har anden uddannelse end en folkeskoleeksamen.

Ukrainske kræftpatienter kan være uvant med åbenhed om kræftsygdom

En anden kulturel baggrund og manglende tradition for åbenhed om alvorlig sygdom gør, at man som dansk kræftlæge skal træde varsomt i mødet med ukrainske patienter, fortæller ledende overlæge Stefan Starup Jeppesen ved Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital.

Medicinrådet får kritik for at fjerne faglige vurderinger i nye rapporter

Det fremgår ikke længere af Medicinrådets rapporter, hvad der er fagudvalgenes vurderinger af nye medicinske behandlinger, hvad der er Medicinrådets sekretariats bidrag, og hvad der er Medicinrådets anbefaling. I stedet fremlægges vurderingerne, som var Medicinrådet en helhed. 

Nyt studie: Forskningsartikler bliver sværere og sværere at forstå

Forskningsartikler er i stigende grad blevet sværere at læse og forstå. Det viser en ny undersøgelse, som peger på, at tendensen blandt andet skyldes et stort antal akronymer (forkortelse dannet af et ords forbogstaver, som f.eks. AIDS), lange sætninger og en uigennemtrængelig jargon.

Ukrainske kræftlæger: Stop alt forskningssamarbejde med Rusland

Flere onkologiske og hæmatologiske centre er blevet bombet i Ukraine, og lægerne er tvunget til at behandle deres patienter i kældre og beskyttelsesrum med de få muligheder, der er tilbage. Al onkologisk samarbejde med Rusland og Belarus bør stoppes øjeblikkeligt.