Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Samfund

Manglende adgang til data står i vejen for danske real world evidence-ambitioner

Bedre udnyttelse af real world data (RWD) rummer kæmpestore potentialer, men udfordringer med at dele sundhedsdata på tværs af registre og regionsgrænser udgør et seriøst benspænd for RWD-ambitionerne, mener flere klinikere. Der er behov for at få etableret en national og centralt styret tilgang til data, lyder det – og det behøver faktisk ikke at slå bunden ud af sundhedsbudgetterne.

Personlig medicin har stort potentiale – men validering af effekt kræver enorme datamængder

Patienter med uhelbredelig kræft lever markant længere, hvis de får behandling med målrettet medicin, viser overlevelsesdata fra præcisionsmedicin-programmet i Aalborg. Det vil dog kræve enorme datamængder at validere de enkelte targets og effekten af de enkelte lægemidler. Vi skal langt ud over Danmarks grænser for at indhente den tilstrækkelige evidens, siger professor Morten Ladekarl.

Real world evidence kan blive nøglen til et sundhedsvæsen 2.0 – men vejen er fyldt med bump

Real world evidence har indtaget en central rolle i diskussioner om monitorering af medicinske interventioner og behandlingsgange, begrænsning af udgifter til ny medicin og understøttelse af beslutningsprocesser. Data om virkelighedens patienter er afgørende for at få skabt et moderne og effektivt sundhedssystem, men der ligger fortsat et stor opgave i at få udnyttet og ensrettet de kliniknære data.

Real world evidence er for alvor ved at blive en del af EMA's fundament

Der er sket meget, siden EMA’s medicinske direktør Steffen Thirstrup i 2023 meldte ud, at agenturet i højere grad skulle producere og inkludere real world evidence (RWE) i godkendelsen af ny medicin. Flere RWE-projekter er skudt i gang, blandt andet har EMA for nylig givet grønt lys til at samle sundhedsdata fra sundhedsregistre og patientjournaler på tværs af europæiske grænser. 

DSKO fraråder regeringen at tillade aktiv dødshjælp

Regeringen får i dag anbefalinger fra omdiskuteret udvalg til, om Danmark skal tilbyde aktiv dødshjælp eller ej. Udvalget vil tilsyneladende anbefale en form for aktiv dødshjælp. Døende har dog ikke brug for at blive slået ihjel – de har brug for bedre støtte og palliation i deres sidste tid, skriver Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) som reaktion på nyheden.

Mangel på patologer forsinker udredningen af kræft

De danske patologer er så udfordrede på kapacitet, at det er vanskeligt og til tider umuligt at overholde svartiderne i kræftpakkeforløbene – også selvom kræftudredning er øverst på patologernes to do-liste. De forsinkede svar på kræft- og rutineprøver kan være livstruende for de patienter, der venter på dem.

Kultur

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.

FILM: Den debuterende instruktør Sylvia Le Fanu skildrer stilfærdigt, stramt og med stor formåen, hvordan en kræftpatients sidste tid kan se ud for en lille familie.