Lymfom-læger: Det gør ondt, at vi ikke kan tilbyde CAR-T-celleterapi i Danmark
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Hæmatologi.
CAR-T-celleterapi har vist imponerende responsrater hos patienter med tilbagefald efter diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL), og i landene omkring os har DLBCL-patienter fået adgang til disse behandlinger. Herhjemme har Medicinrådet afvist de cellulære terapier på stribe, og det betyder i praksis, at patienter mister livet. Det er en meget trist situation, lyder det fra flere fremstående lymfom-læger.
Medicinrådet: Vores DLBCL-vurderinger flugter i de fleste tilfælde med resten af Nordens
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Hæmatologi.
Medicinrådet afviser kritik af, at rådets vurderinger af nye behandlinger til patienter med tilbagefald efter diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL) skulle afvige markant fra vurderingerne i de lande, vi normalt sammenligner os med.
Efter kritik fra kræftlæger: Sundhedsordfører kræver revision af Medicinrådets rammer
Skrevet af Gurli Marie Kløvedal og Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Hæmatologi.
Danske lymfekræftpatienter har ikke adgang til de samme effektive behandlinger, som patienterne i vores nabolande. Det får Liberal Alliance (LA) til at kræve en revision af rammerne for Medicinrådet.
Patienter med IBD har forhøjet risiko for at udvikle lymfekræft
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Hæmatologi.
Patienter med inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) har øget risiko for at få lymfekræft, og risikoen har været stigende i udvalgte patientgrupper de senere år. Ny forskning peger på, at risikoen både kan være relateret til sygdommen og til den medicinske behandling af IBD.
Hæmatologer ville give patienter CAR-T behandling - men fik nej af lægemiddelkomiteer
Skrevet af Henrik Reinberg Simonsen den . Skrevet i Hæmatologi.
Medicinrådets syvende princip bliver ikke omsat til praksis inden for behandlingen af aggressiv lymfekræft. En række behandlinger med CAR-T er blevet afvist i de regionale lægemiddelskomiteer, selv om et enigt panel af landsdækkende lymfekræft-læger har indstillet patienterne til den avancerede behandling.
Godt tilbud fik Medicinrådet til at skifte mening
Skrevet af Helle Torpegaard den . Skrevet i Hæmatologi.
Først blev det til et nej i oktober 2020. Medicinrådet ville ikke anbefale daratumumab i kombination med bortezomib, melphalan og prednison (DaraBorMelPred), selv om det blev vurderet som bedre end standardbehandling til visse nydiagnosticerede patienter med knoglemarvskræft.
Cancer Research UK indgår i industrisamarbejde om ny CAR-T-terapi
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Hæmatologi.
Cancer Research UK (CRUK) og biotekfirmaet Aleta Biotherapeutics har indledt et samarbejde om den tidlige kliniske udvikling af Aletas blodkræftterapi-kandidat ALETA-001.
Calquence er overlegen mod kronisk lymfocytisk leukæmi
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Hæmatologi.
ASCO: Calquence (acalabrutinib) giver signifikant færre tilfælde af atrieflimren og er generelt mere tålelig end ibrutinib som førstelinjebehandling mod tidligere behandlet kronisk lymfocytisk leukæmi, og så øger acalabrutinib den progressionsfrie overlevelse hos nydiagnosticerede patienter.
Mere effektiv version af daratumumab afprøves for første gang på mennesker
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Hæmatologi.
Biotechvirksomheden Genmab har udviklet en ny, modificeret udgave af blockbuster-præparatet Darzalex (daratumumab), der skal afstedkomme et endnu mere effektivt drab på myelomcellerne end foregangsstoffet.
Lars Kjeldsen: Hver genterapi stiller nye krav til hospitalerne
Skrevet af Sybille Hildebrandt den . Skrevet i Hæmatologi.
Ledende overlæge på Rigshospitalets hæmatologiske afdeling Lars Kjeldsen advarer om, at hospitalerne mangler klassificerede laboratorier til at kunne håndtere genterapiprodukter.
Kræftens Bekæmpelse nedsætter ny hæmatologisk forskningsgruppe
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Hæmatologi.
En ny forskningsgruppe med professor Henrik Hjalgrim i spidsen skal bidrage til, at forskning i hæmatologisk kræftsygdomme hurtigt kommer patienterne til gode. Den nye gruppe bliver en del af Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
Medicinrådet vender tommelfingeren opad til Adcetris
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Hæmatologi.
Medicinrådet har anbefalet antistoflægemiddelkonjugatet Adcetris (brentuximab vedotin) kombineret med cyclophosphamid, doxorubicin og prednisolon til patienter med tidligere ubehandlet systemisk anaplastisk storcellet T-cellelymfom (sALCL), som ikke kandiderer til højdosiskemoterapi og stamcelletransplantation.
Polivy plus bendamustin og rituximab afvist som behandling af visse DLBCL-patienter
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Hæmatologi.
Medicinrådet har valgt ikke at anbefale antistoflægemiddelkonjugatet Polivy (polatuzumab vedotin) plus bendamustin og rituximab til behandling af den subgruppe af patienter med recidiverende/refraktær diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL), som ikke kandiderer til højdosiskemoterapi og stamcelletransplantation.
Genetisk forståelse medfører bedre behandling af børn med blodsygdomme
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Hæmatologi.
En vis andel af børn, som udvikler maligne myeloide sygdomme, har medfødte genetiske prædispositioner. Ny og mere detaljeret viden om forandringerne i det konstitutionelle genom kan være med til at forbedre behandlingen og prognosen for de syge børn.
Kultur
-
Norsk bog vaccinerer med humor og viden mod skam over sexsygdomme
BØGER: Den norske læge og succesforfatter Ellen Støkken Dahl er draget på mission stærkt bevæbnet med patienter, humor, anekdoter, historiske fakta og en blændende pen. Hendes mål er, at vi begynder at opfatte sexsygdomme mindre dramatiske og i øvrigt holder op med at skamme os over dem og det, som gjorde, at vi fik dem.
-
Vigtig og nødvendig bog kaster nyt lys på mennesker med demens
BØGER: En ny bog retter på bedste vis blikket mod, hvordan vi, der er raske, bliver bedre til at ’oversætte’ demenssprog og giver gode råd og mange konstruktive værktøjer til, hvordan vi bliver i stand til at ’tale’ sproget, så vi kan skabe bedre rammer for det menneske, der har demens.
-
Roman fremmaner AIDS-epidemiens mange spøgelser
BØGER: Aksen i Rebecca Makkais roman ´Boystown´ er AIDS-epidemien og det spor af ulykkelige skæbner og død, der fulgte i kølvandet. Men det er ikke kun en historie om AIDS – romanen handler i lige så høj grad om tidens og kærlighedens aftryk og om de indre smertelandskaber, vi hver især bærer rundt på.
-
Afgående formand for sygeplejerskerne: Når jeg får mere tid, skal jeg synge i kor
KULTUR-TEMPERATUR: 1. oktober fratræder Grete Christensen som Dansk Sygeplejeråds formand, og et langt fagpolitisk virke slutter. Snart får hun mere tid til kultur, som kan bruges til at blotlægge uligheden i samfundet og magtanvendelsen i fortidens psykiatri. Kultur er dog også forbundet med ren glæde, når det kommer til at synge.
-
Hjertelæge mixer med succes faglighed og humor på Instagram
MEDIER: Med 123.000 følgere på Instagramsiden cardiologycasesdk er Simon Kallestrup Kristiansen lidt af en sundhedsfaglig stjerne på det sociale medie. Målet er at lære noget og udveksle erfaringer, siger han.
-
Ny svensk dokumentarserie om gastrisk bypass er dødsensalvorlig på den fede måde
TV: Forsanger i det svenske reggaeband Partiet hedder Fredrik Boltes, og hans dokumentarserie om sit liv før, under og efter sin bypass-operation er et festfyrværkeri af humor, seriøsitet, fakta, satire, angst og gråd, som fortjener de allervarmeste anbefalinger.
-
Der er én film, Leif Vestergaard ikke kan ryste af sig
KULTUR-TEMPERATUR: En svensk film fra 1982 bliver ved med at berøre Leif Vestergaard, formanden for Det Etiske Råd. Den handler om en slags idiot, der slet ikke er nogen idiot, men filmen ændrer fuldstændig karakterer til sidst.
-
Flot og nuanceret fortælling om, hvordan vi kan blive sunde 100-årige
STREAMING: Vil du gerne leve godt, til du bliver 100 år? Serien ´Lev til du bliver 100: De blå zoners hemmeligheder´ tager os rundt i verden for at vise os, hvordan de mennesker, der lever længst og er mest tilfredse, spiser og i øvrigt lever deres liv. Serien er godt og tankevækkende TV.
-
Bog om at være ægtemand til kræftsyg og døende hustru er svær at ryste af sig
BØGER: Skuespiller Kristian Iblers selvbiografi om sin unge, afdøde kones syv år lange kræftsygdom er en hudløs hvirvelvind af kærlighed, angst, sorg, vrede, selvmedlidenhed og raseri over at skulle forandre sig fra elskende ægtemand til sørgende enkemand og enlig far med to små børn.
-
Kæmpe orkester med læger giver velgørenhedskoncerter i Danmark
MUSIK: Læge-orkesteret World Doctors Orchestra, der har flere danske deltagere, spiller koncerter i København og Odense i september.