Skip to main content

- først med nyheder om medicin

Real world-studie illustrerer udfordring for danske lever-onkologer

Målt på overlevelse er to leverkræft-behandlinger lige effektive i første linje ved inoperabel hepatocellulært karcinom (HCC), viser nyt real world-studie. Bivirkningsprofilerne og kontraindikationerne er dog forskellige for behandlingerne, viser andre studier, og danske onkologer må nu granske hver patient nøje for at finde den rette behandling den enkelte.

Dobbelt immunterapi er ny førstelinjemulighed mod fremskreden leverkræft

Medicinrådet anbefaler ny kombinationsbehandling med checkpoint-hæmmerne Imfinzi (durvalumab) og Imjudo (tremelimumab) i første linje ved fremskreden leverkræft (HCC). Det er godt nyt for HCC-patienterne, da en mindre andel får alvorlige bivirkninger ved nuværende standard, siger Britta Weber, formand for Medicinrådets fagudvalg for leverkræft.

Leverkræft-læger: Vi skal kigge på at løfte vores MDT’er

Bedre inddragelse af uddannelseslæger samt involvering af en forsknings-koordinator, der udpeger relevante kandidater til forskningsprojekter, kan være med til at løfte de danske multidisciplinære team indenfor leverkræft (hepatocellulært carcinom, HCC), vurderer leverkræftlæger fra Aarhus Universitetshospital, der har medvirket til en større international undersøgelse af området. Andre MDT’er kan måske lære fra forskningen, vurderer de.

Nyt studie bekræfter potentialet ved at kombinere TACE med systemisk terapi ved ikke-resektabel HCC

ESMO:  Patienter med ikke-resektabel hepatocellulært karcinom (uHCC), der kandiderer til transarteriel embolisering (TACE), opnår en signifikant forbedret progressionsfri overlevelse (PFS), når de får lagt Lenvima (lenvatinib) og Keytruda (pembrolizumab) oveni behandlingen med TACE. Det er en virkelig interessant ny strategi, siger læge Marianne Feen Rønjom.

ESMO

Nal-IRI/FU/LV i første linje viser effekt mod fremskreden leverkræft

Førstelinjebehandling med nanoliposomal irinotecan/fluorouracil/leucovorin (nal-IRI/FU/LV) har effekt mod fremskreden kolangiocarcinom (CCA), som er den næsthyppigste form for leverkræft. Det viser fase II-studiet NIFE, som antyder en numerisk, men ikke statistisk signifikant, overlevelsesfordel ved nal-IRI/FU/LV.

Stort studie bekræfter: Transplantation er den rigtige strategi for patienter med uCLM

ESMO-GI:  Patienter med ikke-resektable kolorektale levermetastaser (uCLM) lever signifikant længere, hvis de får kemoterapi efterfulgt af levertransplantation sammenlignet med kemoterapi alene, viser opdaterede data fra TRANSMET-studiet. Strategien anvendes allerede herhjemme, men de nye data vil med al sandsynlighed betyde, at flere patienter henvises til transplantation fremover, siger kirurg Peter Nørgaard Larsen.

ESMO

Kultur

UDSTILLING: Fra 26. marts til 21. december 2025 sætter Medicinsk Museion i København fokus på tænder og deres betydning for både krop og kultur. Her får besøgende mulighed for at dykke ned i tændernes forunderlige verden, fra brutale tandudtrækninger hos smeden til den nyeste forskning i, hvordan mundens sundhed hænger sammen med resten af kroppen.

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.