Behandlinger
Endelig får udvalgte brystkræftpatienter adgang til eftertragtet CDK4/6-behandling efter operation
Skrevet af Mads Moltsen den . Skrevet i Brystkræft.
Efter ny anbefaling kan patienter med ER+/HER2-negativ brystkræft nu få behandling med CDK4/6-hæmmeren Verzenios (abemaciclib) i tillæg til endokrin behandling efter operation. Behandlingen mindsker risiko for metastaser og udfylder et stort behov hos denne højrisiko-patientgruppe, siger lægelig forskningsleder Ann Knop.
Nyt Nature-studie begejstrer: Afslører flere potentielle behandlingsmål i småcellet lungekræft
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i SCLC.
Et omfattende grundforskningsstudie i Nature har kortlagt hidtil ukendte fysiologiske egenskaber ved småcellet lungekræft (SCLC) og identificerer samtidig lovende nye behandlingsmål. Studiet kaster nyt lys over tumorernes biologi og kan potentielt bane vejen for nye behandlingsstrategier, siger overlæge Eric Santoni Rugiu.
Medicinrådet retter kritik af virksomheder bag TKI-lægemidler til nyrekræft
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Nyrekræft.
Man skulle tro, at virksomhederne bag TKI’erne ikke ønsker, at behandlingerne bliver tilgængelige for patienterne. Sådan lyder det fra Medicinrådet til spørgsmålet om, hvorfor det har taget rådet mere end to år at anbefale de efterspurgte TKI+IO-kombinationer til metastatisk nyrekræft.
Registerstudie bekræfter: Danske læger når internationale standarder inden for galdevejskræft
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Galdevejskræft.
Danske patienter opereret for galdevejskræft, herunder galdeblærekræft, har en samlet overlevelse (OS) i toppen sammenlignet med internationale standarder, viser nyt registerstudie. Kirurgien har ad åre løftet OS, og nu står nye onkologiske behandlinger klar til at løfte OS for patienter med fremskreden galdevejskræft yderligere.
Medicinrådet anbefaler endnu en immunterapi til galdevejskræft
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Galdevejskræft.
Medicinrådet anbefaler Keytruda (pembrolizumab) i kombination med gemcitabin og cisplatin til førstelinjebehandling af fremskreden kræft i galdevejene. Rådet vurderer, at pembrolizumab er ligestillet med checkpoint-hæmmeren Imfinzi (durvalumab), der fik en positiv anbefaling i september 2024.
Kollagen-proteiner er lovende som biomarkører ved galdevejskræft
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Galdevejskræft.
Kollagen-biomarkørerne PRO-C3 og PRO-C8 kan forudsige overlevelse og sygdomsprogression hos patienter med fremskreden galdevejskræft, viser et nyt studie med dansk bidrag.
Ny, dansk forskning: Tatoveringer kan hænge sammen med øget kræftrisiko
Skrevet af Redaktionen den . Skrevet i Hudkræft.
Ved hjælp af data fra danske tvillingepar har forskere fra Syddansk Universitet fundet tegn på, at tatoveringsblæk muligvis øger risikoen for hud- og lymfekræft. Studiet viser, at blækpartikler ophobes i lymfeknuderne, hvilket kan påvirke immunforsvaret og øge risikoen for unormal cellevækst.
På vej mod klinikken: Ny klasse af lægemidler river kræftcellernes forsvarsværker fra hinanden
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Behandlinger.
En helt ny klasse af stoffer, protein degraders, er på hastig fremmarch, og perspektiverne er kæmpestore, vurderer flere førende forskere. Stofferne rummer i teorien potentialet til at targetere hele det humane proteom, og det åbner op for, at centrale kræftproteiner – som det hidtil ikke har været muligt at målrette behandling imod – nu kan angribes effektivt. Det kan blive en gamechanger, lyder forudsigelsen.
Cabometyx plus Tecentriq viser klinisk aktivitet ved fremskreden blærekræft
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Blærekræft.
En ny kombination af Cabometyx (cabozantinib) og Tecentriq (atezolizumab) demonstrerer klinisk aktivitet hos patienter med fremskreden avanceret urothelial carcinom (UC), som er cis-berettiget, cis-uegnet eller tidligere er behandlet med platinholdig kemoterapi.
Nyt antistofkonjugat viser aktivitet ved fremskreden mave- og GEJ-kræft
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Mavekræft.
Det nye førsteklasses antistofkonjugat CMG901 har en håndterbar sikkerhedsprofil og lovende antitumoraktivitet hos patienter med fremskreden gastrisk kræft eller kræft i den gastro-esofageale overgang (GEJ).
Thiopurin gør kræftceller følsomme over for immunterapi
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Hudkræft.
Hvis kemoterapien thiopurin kombineres med PD1-hæmmere eller CTLA4-antistoffer gør det immunterapien effektiv overfor modermærkekræftceller, som behandlingen ellers ikke virker på. Det viser forsøg med mus fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
Personlig medicin virker – men ofte kan danske kræftpatienter ikke få adgang til behandlingerne
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Behandlinger.
Patienter med uhelbredelig kræft lever 2,6 gange længere, hvis de behandles med præcisionsmedicin, viser de første overlevelsesdata fra præcisionsmedicin-programmet i Aalborg. Men regionale restriktioner og manglende national godkendelse af targeteret medicin til sjældne kræftdiagnoser udfordrer muligheden for at tilbyde præcisionsmedicin til danske patienter fremover, siger professor Morten Ladekarl.
Indførelsen af moderne kræftmedicin har rykket lungekræftoverlevelsen overraskende hurtigt
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i SCLC.
Femårsoverlevelsen har rykket sig så hurtigt inden for lungekræft, at overlevelsesmålet, som Dansk Lunge Cancer Gruppe/Register satte for 2030, allerede synes at være nået i 2025. Inden for småcellet lungekræft (SCLC) er den medicinske udvikling endelig begyndt at rykke, hvilket måske vil afspejle sig i overlevelsen.
Studie slår fast: Tarmkræftscreening sparer samfundet penge
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Tarmkræft.