Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Behandlinger

Myelomatoselægernes forperson om lenalidomid-afgørelse: Medicinrådet traf det rette valg ved at holde fast i anbefaling

Medicinrådet traf den rette beslutning, da det holdt fast i at anbefale lenalidomid-vedligeholdelse til stamcelletransplanterede myelomatosepatienter, mener Emil Hermansen, forperson for Dansk Myelomatose Studiegruppe (DMSG). De nye data, der lå til grund for revisionen af anbefalingen, har ikke styrke til at afgøre, om behandlingen er overflødig, og det kan undre, at de har ledt til så store drøftelser, lyder det.

Medicinrådet retter kritik af virksomheder bag TKI-lægemidler til nyrekræft

Man skulle tro, at virksomhederne bag TKI’erne ikke ønsker, at behandlingerne bliver tilgængelige for patienterne. Sådan lyder det fra Medicinrådet til spørgsmålet om, hvorfor det har taget rådet mere end to år at anbefale de efterspurgte TKI+IO-kombinationer til metastatisk nyrekræft.

Registerstudie bekræfter: Danske læger når internationale standarder inden for galdevejskræft

Danske patienter opereret for galdevejskræft, herunder galdeblærekræft, har en samlet overlevelse (OS) i toppen sammenlignet med internationale standarder, viser nyt registerstudie. Kirurgien har ad åre løftet OS, og nu står nye onkologiske behandlinger klar til at løfte OS for patienter med fremskreden galdevejskræft yderligere.

Medicinrådet anbefaler endnu en immunterapi til galdevejskræft

Medicinrådet anbefaler Keytruda (pembrolizumab) i kombination med gemcitabin og cisplatin til førstelinjebehandling af fremskreden kræft i galdevejene. Rådet vurderer, at pembrolizumab er ligestillet med checkpoint-hæmmeren Imfinzi (durvalumab), der fik en positiv anbefaling i september 2024.

Ny, dansk forskning: Tatoveringer kan hænge sammen med øget kræftrisiko

Ved hjælp af data fra danske tvillingepar har forskere fra Syddansk Universitet fundet tegn på, at tatoveringsblæk muligvis øger risikoen for hud- og lymfekræft. Studiet viser, at blækpartikler ophobes i lymfeknuderne, hvilket kan påvirke immunforsvaret og øge risikoen for unormal cellevækst.

På vej mod klinikken: Ny klasse af lægemidler river kræftcellernes forsvarsværker fra hinanden

En helt ny klasse af stoffer, protein degraders, er på hastig fremmarch, og perspektiverne er kæmpestore, vurderer flere førende forskere. Stofferne rummer i teorien potentialet til at targetere hele det humane proteom, og det åbner op for, at centrale kræftproteiner – som det hidtil ikke har været muligt at målrette behandling imod – nu kan angribes effektivt. Det kan blive en gamechanger, lyder forudsigelsen.

Thiopurin gør kræftceller følsomme over for immunterapi

Hvis kemoterapien thiopurin kombineres med PD1-hæmmere eller CTLA4-antistoffer gør det immunterapien effektiv overfor modermærkekræftceller, som behandlingen ellers ikke virker på. Det viser forsøg med mus fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Personlig medicin virker – men ofte kan danske kræftpatienter ikke få adgang til behandlingerne

Patienter med uhelbredelig kræft lever 2,6 gange længere, hvis de behandles med præcisionsmedicin, viser de første overlevelsesdata fra præcisionsmedicin-programmet i Aalborg. Men regionale restriktioner og manglende national godkendelse af targeteret medicin til sjældne kræftdiagnoser udfordrer muligheden for at tilbyde præcisionsmedicin til danske patienter fremover, siger professor Morten Ladekarl.

Studie slår fast: Tarmkræftscreening sparer samfundet penge

Ud over at forbedre resultaterne efter behandling reducerer tarmkræftscreeningsprogrammer også sundhedsomkostninger relateret til patienter diagnosticeret med kolorektalkræft. Det viser en kohorteundersøgelse fra Digestive Disease Center på Bispebjerg Hospital.

Kultur

UDSTILLING: Fra 26. marts til 21. december 2025 sætter Medicinsk Museion i København fokus på tænder og deres betydning for både krop og kultur. Her får besøgende mulighed for at dykke ned i tændernes forunderlige verden, fra brutale tandudtrækninger hos smeden til den nyeste forskning i, hvordan mundens sundhed hænger sammen med resten af kroppen.

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.