Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Hudkræft

Ny, dansk forskning: Tatoveringer kan hænge sammen med øget kræftrisiko

Ved hjælp af data fra danske tvillingepar har forskere fra Syddansk Universitet fundet tegn på, at tatoveringsblæk muligvis øger risikoen for hud- og lymfekræft. Studiet viser, at blækpartikler ophobes i lymfeknuderne, hvilket kan påvirke immunforsvaret og øge risikoen for unormal cellevækst.

Thiopurin gør kræftceller følsomme over for immunterapi

Hvis kemoterapien thiopurin kombineres med PD1-hæmmere eller CTLA4-antistoffer gør det immunterapien effektiv overfor modermærkekræftceller, som behandlingen ellers ikke virker på. Det viser forsøg med mus fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Internationalt anerkendt dermatolog: Voldsom vækst i modermærkekræft skyldes lægers overdiagnostik

Dermatologer har haft et uhensigtsmæssigt fokus på modermærkekræft, så man er endt med at skabe en kræftepidemi gennem overdiagnostik og samtidig fraråde sund solbadning, lyder det fra den internationalt anerkendte professor i dermatologi Richard Weller. Danske faggruppers forpersoner støtter ham delvist i pointerne. 

Voldsom vækst i hudkræft presser hudklinikkerne – og det er kun begyndelsen

Op mod hver fjerde dansker står til at få hudkræft i løbet af livet, og udviklingen presser allerede nu danske hudklinikker i en grad, så der er op mod et halvt og et helt års ventetid på behandling af andre hudlidelser. Situationen påvirker flere lægefaglige specialer, og hudkræftdatabasens formand, praktiserende dermatolog Henrik Sølvsten, håber, at nye tiltag vil ruste sundhedsvæsenet til fremtidens mange hudkræftpatienter.

Erivedge plus stråling forbeder PFS ved inoperabel hudkræft

Erivedge (​​vismodegib) i kombination med strålebehandling giver høj grad af lokoregional kontrol (LRC) og forbedret progressionsfri overlevelse (PFS) hos patienter med lokalt fremskredent, inoperabelt basalcellekarcinom (LA BCC). 

IBD-medicin forbundet med øget risiko for kræft

Flere danske studier viser, at IBD-patienter har en mange gange øget risiko for blandt andet hudkræft, hvis de får immunmodulerende behandling. Fordelene ved behandlingen overstiger dog stadig ulemperne, mener forskere.

Ny beregningsmodel kan udpege højrisikopatienter med modermærkekræft

En ny beregningsmodel kan forudsige langtidsoverlevelsen for patienter med stadium II modermærkekræft. Det viser et studie, som konkluderer, at modellen kan bruges i daglig praksis både med (ideelt set) og uden at udføre SN-biopsi til at identificere højrisikopatienter.

FDA godkender første T-celleterapi til patienter med modermærkekræft

De amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, har besluttet at godkende lifileucel (Amtagvi), som den første tumor-afledte T-celle immunterapi indiceret til behandling af voksne patienter med inoperabel eller metastatisk modermærkekræft, som tidligere har modtaget andre behandlinger.

Nye super-T-celler kan revolutionere kræftbehandlingen

Britiske forskere har identificeret en ny gruppe overlegne T-celler, der genkender mere end ét antigen. Opdagelsen bryder med et immunologisk grundprincip og kan vise sig at blive en essentiel nøgle til mere potent immunterapi.

Kultur

UDSTILLING: Fra 26. marts til 21. december 2025 sætter Medicinsk Museion i København fokus på tænder og deres betydning for både krop og kultur. Her får besøgende mulighed for at dykke ned i tændernes forunderlige verden, fra brutale tandudtrækninger hos smeden til den nyeste forskning i, hvordan mundens sundhed hænger sammen med resten af kroppen.

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.