Skip to main content

- først med nyheder om medicin

Indførelsen af moderne kræftmedicin har rykket lungekræftoverlevelsen overraskende hurtigt

Femårsoverlevelsen har rykket sig så hurtigt inden for lungekræft, at overlevelses­målet, som Dansk Lunge Cancer Gruppe/Register satte for 2030, allerede synes at være nået i 2025. Inden for småcellet lungekræft (SCLC) er den medicinske udvikling endelig begyndt at rykke, hvilket måske vil afspejle sig i overlevelsen.

Småcellet lungekræft har undveget moderne medicin indtil nu – men hvorfor?

Lægemiddelindustrien har i en årrække afprøvet moderne kræftlægemidler mod småcellet lungekræft (SCLC) uden at opnå betydelig effekt. Men nu er der endelig ved at ske fremskridt. Onkologisk Tidsskrift har spurgt overlæge Seppo W. Langer, hvorfor det har taget så lang tid at knække koden og forbedre overlevelsen for SCLC-patienter.

Nybrud: For første gang er der nu et andet tilbud end kemoterapi til patienter med småcellet lungekræft

For første gang nogensinde har danske patienter med småcellet lungekræft i udvidet sygdomsstadium fået adgang til andet end kemoterapi – i dette tilfælde drejer det sig om to forskellige immunterapier. Det er spændende og noget, vi har ventet på længe, siger overlæge Seppo W. Langer. Han vurderer, at der er flere nye muligheder på vej.

Trodelvy viser lovende takter mod småcellet lungekræft i mindre studie

WCLC:  Antistoflægemiddelkonjugatet Trodelvy (sacituzumab govitecan, SG) har lovende effekt ved småcellet lungekræft i udvidet sygdomsstadium (ES-SCLC), der er progredieret efter platinbaseret kemoterapi og behandling med PD-L1-hæmmer.

Nyt ADC giver håb for patienter med stærkt forbehandlet SCLC

WCLC:  Antistoflægemiddelkonjugatet (ADC) ifinatamab deruxtecan (I-DXd) demonstrerer meningsfulde responser hos stærkt forbehandlede patienter med omfattende småcellet lungekræft (ES-SCLC), viser foreløbige data. 

Ny type immunterapi kan ændre behandlingen af småcellet lungekræft

De første skridt mod en ny slags målrettet immunterapi til småcellet lungekræft (SCLC) bliver i disse år taget. Nye data præsenteret på den netop afholdte Europæiske Lungekræftkongres ser lovende ud, og potentialet er stort, siger overlæge Seppo W. Langer.

Ny kombinationsbehandling viser historisk flotte overlevelsesresultater for ES-SCLC

WCLC: Patienter med småcellet lungekræft i udvidet sygdomsstadie (ES-SCLC) opnår en meget signifikant overlevelsesgevinst, når de behandles upfront med PD-L1-antistoffet benmelstobart sammen med angiogenesehæmmeren anlotinib og kemoterapi med carboplatin og etoposid sammenlignet med kemoterapi alene.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Tandlægeforeningens formand havde fået Christian Tafdrups ’Speak No Evil’ præsenteret som en komedie-thriller. Men filmen er en ”hardcore-gyser” med et vanvittigt plot. ”Se den, men ha’ en pude med til at gemme dig under,” tilråder Torben Steen Schønwaldt.

BØGER: Læge Ulrik Hjerpsted serverer personlig erfaring og funktionel medicin i letfordøjelige bidder. Men mellem de grønne tallerkener og inflammationsfrie idealer udviskes grænsen mellem dokumenteret viden og anekdotisk overbevisning.

KULTUR: Kan en blyant, et blankt stykke papir og nogle få minutters stilhed gøre en forskel for patienter, der lever med kroniske sygdomme? Det spørgsmål bliver nu omdrejningspunktet i et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Gødstrup.

STANDUP: For tredje år i træk optræder danske standupkomikere gratis med velgørenhedsshowet Comedy Mod Cancer. Overskuddet går til Børnecancerfonden, og donationen er ifølge fondens direktør vigtig.

KULTUR-TEMPERATUR: Professor, overlæge Henrik Frederiksen har lige været i Musikhuset Aarhus med sin familie. Han anbefaler at dele kulturelle oplevelser med sine nærmeste. Det er næsten en oplevelse i oplevelsen at snakke videre bagefter, siger overlægen, der selv synger i rytmisk kor.

UDSTILLINGER: Hospitalsdirektør, regionsrådsformand, efterladte og personale var sidste uge samlet for at afsløre et af Erik Clausens sidste malerier. ’Uendelig’ skal fremover hænge på Amager Hospital, hvor multikunstneren var i behandling i sin sidste tid.

UDSTILLING: Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, får sin egen statue i anledning af 150-året for kvinders adgang til Københavns Universitet.

KULTUR-TEMPERATUR: For 25 år siden optrådte professor og pandemi-ekspert Lone Simonsen med klassiske jazznumre – såkaldte jazzstandards – mens hun arbejdede for WHO. Det står stadig for hende som en gylden tid, både som forsker og formidler.

BØGER: ’Manual til følsomme mennesker’ fremstår velment og som om, at den er baseret på mange terapeutiske kilometer i benene. Desværre virker selvhjælpsbogen til sensitive sjæle også sludrende og dilettantisk udført. 

STREAMING: Netflix-dramaet ´Joy´ er en fængende historie om udviklingen af kunstig befrugtning og det evige opgør mellem etablerede dogmer og videnskabelige nybrud. Men filmen lider under en standardiseret dramaturgi, som gør ´Joy´ til en hyggelig oplevelse, der er svær at huske.