Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Hjernen

Ny screeningsmetode finder hjernekræft hos teenager uden symptomer

En 15-årig pige uden symptomer er som den første blevet diagnosticeret med tidlig hjernekræft ved hjælp af en ny banebrydende screeningsmetode. Pigen fik konstateret hjernekræft på Rigshospitalets Klinik for Børnekræftscreening, som er etableret gennem forskningsprojektet STAGING.

Ny hjemmeside sætter fokus på CNS-tumorer hos børn

Et forskningsprojekt, der har resulteret i en ny hjemmeside, skal hjælpe sundhedsprofessionelle som pædiatere, øjenlæger og praktiserende læger med at diagnosticere CNS-tumorer hos børn. Målet er hurtigere diagnosticering og færre senfølger, lyder det fra forsker bag projektet.

Sukkermolekyle kan være nøglen til hjernekræft

Tyske forskere har fundet ud af, at et bestemt sukkermolekyle på kræftcellerne beskytter cellerne mod at blive nedbrudt ved glioblastom, som er en af de mest aggressive typer af hjernetumorer.

Genmodificeret virus lukker ned for gliomer uden at skade raskt væv

ASCO: Patienter, der får tilbagefald af gliomer efter afsluttet behandling, har typisk kun syv til 10 måneder at leve i, men sprøjter man det onkolytiske virus CAN-3110 ind i tumoren, bremses tumorvæksten i sådan en grad, at medianoverlevelsen forlænges til 13,25 måneder.

Nyt nationalt forskningscenter skal løfte behandlingen af hjernekræft

For første gang nogensinde får Danmark nu et nationalt forskningscenter for hjernekræft. Centeret er blevet til med støtte fra Knæk Cancer, og skal sikre, at patienter med hjernekræft fremadrettet kan tilbydes en bedre og mere målrettet behandling.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Tandlægeforeningens formand havde fået Christian Tafdrups ’Speak No Evil’ præsenteret som en komedie-thriller. Men filmen er en ”hardcore-gyser” med et vanvittigt plot. ”Se den, men ha’ en pude med til at gemme dig under,” tilråder Torben Steen Schønwaldt.

BØGER: Læge Ulrik Hjerpsted serverer personlig erfaring og funktionel medicin i letfordøjelige bidder. Men mellem de grønne tallerkener og inflammationsfrie idealer udviskes grænsen mellem dokumenteret viden og anekdotisk overbevisning.

KULTUR: Kan en blyant, et blankt stykke papir og nogle få minutters stilhed gøre en forskel for patienter, der lever med kroniske sygdomme? Det spørgsmål bliver nu omdrejningspunktet i et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Gødstrup.

STANDUP: For tredje år i træk optræder danske standupkomikere gratis med velgørenhedsshowet Comedy Mod Cancer. Overskuddet går til Børnecancerfonden, og donationen er ifølge fondens direktør vigtig.

KULTUR-TEMPERATUR: Professor, overlæge Henrik Frederiksen har lige været i Musikhuset Aarhus med sin familie. Han anbefaler at dele kulturelle oplevelser med sine nærmeste. Det er næsten en oplevelse i oplevelsen at snakke videre bagefter, siger overlægen, der selv synger i rytmisk kor.

UDSTILLINGER: Hospitalsdirektør, regionsrådsformand, efterladte og personale var sidste uge samlet for at afsløre et af Erik Clausens sidste malerier. ’Uendelig’ skal fremover hænge på Amager Hospital, hvor multikunstneren var i behandling i sin sidste tid.

UDSTILLING: Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, får sin egen statue i anledning af 150-året for kvinders adgang til Københavns Universitet.

KULTUR-TEMPERATUR: For 25 år siden optrådte professor og pandemi-ekspert Lone Simonsen med klassiske jazznumre – såkaldte jazzstandards – mens hun arbejdede for WHO. Det står stadig for hende som en gylden tid, både som forsker og formidler.

BØGER: ’Manual til følsomme mennesker’ fremstår velment og som om, at den er baseret på mange terapeutiske kilometer i benene. Desværre virker selvhjælpsbogen til sensitive sjæle også sludrende og dilettantisk udført. 

STREAMING: Netflix-dramaet ´Joy´ er en fængende historie om udviklingen af kunstig befrugtning og det evige opgør mellem etablerede dogmer og videnskabelige nybrud. Men filmen lider under en standardiseret dramaturgi, som gør ´Joy´ til en hyggelig oplevelse, der er svær at huske.