Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Lovende fase I-data for ny immunterapi-kombination mod sarkomer

Kombinationen af det Fc-forstærkede CTLA-4-antistof botensilimab og ​​PD1-antistoffet balstilimab er en sikker behandling med lovende effekt for stærkt forbehandlede sarkompatienter.

Det viser nye data fra et fase I-studie, som er publiceret i Journal of Clinical Oncology, var at undersøge sikkerheden og effektiviteten af ​​botensilimab (BOT)i kombination med balstilimab (BAL). I studiet blev BOT indgivet intravenøst ​​i doser á 1 mg/kg eller 2 mg/kg én gang hver sjette uge i kombination med intravenøst BAL 3 mg/kg én gang hver anden uge i op til 2 år.

Det primære endepunkt var at bestemme dosisbegrænsende toksiciteter under dosis-eskaleringsperioden, mens sekundære endepunkter var objektiv responsrate (ORR), varighed af respons (DOR), sygdomsbekæmpelsesrate og progressionsfri overlevelse (PFS). Udforskende endepunkter omfatter vurdering af patientbiomarkører, herunder tumormutationsbyrde, cytokiner og PD-L1-ekspression. 

I alt blev 64 patienter med sarkom behandlet; alle var evaluerbare for sikkerhed og 52 for effektivitet. Den mest almindelige behandlingsrelaterede bivirkning (TRAE) var diarré/colitis, der forekom hos 35,9 procent af patienterne. Grad 3 TRAE’er forekom hos 6,3 procent af patienterne, mens der ikke blev rapporteret tilfælde af grad 4 eller 5 TRAE'er.

For alle evaluerbare patienter var ORR 19,2 procent (95% CI, 9,6 til 32,5) og 27,8 procent (95% CI, 9,7 til 53,5) for evaluerbare patienter med angiosarkom (18 patienter); 33,3 procent i viscerale og 22,2 procent i kutane subtyper.

Gennemsnitlig PFS for evaluerbare patienter var 4,4 måneder (95% CI, 2,8 til 6,1), med en seks-måneders PFS-rate på 36 procent  (95 procent CI, 22 til 50) og en gennemsnitlig DOR på 21,7 måneder (95% CI, 1,9 ikke nået).

Kombinationen af BOL/BAL har også vist lovende responsrater ved både mikrosatellit stabil (MSS) og høj mikrosatellit instabil (MSI-H) kolorektalkræft. Resultaterne blev præsenteret på det europæiske onkologiske selskab ESMO’s GI-møde.

 

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Tandlægeforeningens formand havde fået Christian Tafdrups ’Speak No Evil’ præsenteret som en komedie-thriller. Men filmen er en ”hardcore-gyser” med et vanvittigt plot. ”Se den, men ha’ en pude med til at gemme dig under,” tilråder Torben Steen Schønwaldt.

BØGER: Læge Ulrik Hjerpsted serverer personlig erfaring og funktionel medicin i letfordøjelige bidder. Men mellem de grønne tallerkener og inflammationsfrie idealer udviskes grænsen mellem dokumenteret viden og anekdotisk overbevisning.

KULTUR: Kan en blyant, et blankt stykke papir og nogle få minutters stilhed gøre en forskel for patienter, der lever med kroniske sygdomme? Det spørgsmål bliver nu omdrejningspunktet i et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Gødstrup.

STANDUP: For tredje år i træk optræder danske standupkomikere gratis med velgørenhedsshowet Comedy Mod Cancer. Overskuddet går til Børnecancerfonden, og donationen er ifølge fondens direktør vigtig.

KULTUR-TEMPERATUR: Professor, overlæge Henrik Frederiksen har lige været i Musikhuset Aarhus med sin familie. Han anbefaler at dele kulturelle oplevelser med sine nærmeste. Det er næsten en oplevelse i oplevelsen at snakke videre bagefter, siger overlægen, der selv synger i rytmisk kor.

UDSTILLINGER: Hospitalsdirektør, regionsrådsformand, efterladte og personale var sidste uge samlet for at afsløre et af Erik Clausens sidste malerier. ’Uendelig’ skal fremover hænge på Amager Hospital, hvor multikunstneren var i behandling i sin sidste tid.

UDSTILLING: Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, får sin egen statue i anledning af 150-året for kvinders adgang til Københavns Universitet.

KULTUR-TEMPERATUR: For 25 år siden optrådte professor og pandemi-ekspert Lone Simonsen med klassiske jazznumre – såkaldte jazzstandards – mens hun arbejdede for WHO. Det står stadig for hende som en gylden tid, både som forsker og formidler.

BØGER: ’Manual til følsomme mennesker’ fremstår velment og som om, at den er baseret på mange terapeutiske kilometer i benene. Desværre virker selvhjælpsbogen til sensitive sjæle også sludrende og dilettantisk udført. 

STREAMING: Netflix-dramaet ´Joy´ er en fængende historie om udviklingen af kunstig befrugtning og det evige opgør mellem etablerede dogmer og videnskabelige nybrud. Men filmen lider under en standardiseret dramaturgi, som gør ´Joy´ til en hyggelig oplevelse, der er svær at huske.