Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

FDA godkender bredspektret tumorbiopsi-test

FDA godkender en flydende tumorbiopsi-test, der kan teste for 300 gener og genetiske signaturer på baggrund af en enkelt blodprøve.

Testen skal tjene som et ledsagende diagnostisk redskab til at identificere de patienter, der kan drage fordel af specifikke målrettede kræftbehandlinger. Det kan være patienter med BRCA1/2-muteret metastatisk kastrationsresistent prostatakræft. 

Eller til behandling af patienter med ikke-småcellet lungekræft, hvor tumorer har henholdsvis EGFR Exon19-deletion og EGFR Exon21 L858R-substitution, skriver selskabet Roche, der står bag testen FoundationOne LiquidCDx. 

Testen kan levere en ”omfattende genomisk profilering”, der afslører genomiske signaturer såsom blodtumormutationsbyrde (bTMB) og høj mikrosatellit ustabilitet (MSI) samt enkelt-genmutationer, inklusive alle NTRK-fusioner, til patienter med en hvilken som helst solid tumor som en hjælp til patientbehandling, skriver Roche. 

Én af fordelene ved testen er, at den er baseret på en blodprøve og kræver dermed ikke en vævsbiopsi fra patienten. 

”Mange kræftpatienter er ude af stand til at få en vævsbiopsi. FoundationOne Liquid CDx kan give en minimalt invasiv mulighed for patienter, der ellers muligvis ikke kunne have fået en omfattende genomisk profilering,” udtaler Levi Garraway, der er læge og Roche's Executive Vice President, Chief Medical Officer, Head of Global Product Development and Medstifter af Foundation Medicine Inc. 

"Bekvemmeligheden ved at teste en blodprøve kan også muliggøre hurtigere behandlingsbeslutninger, så patienterne kan føle sig trygge på, at de ikke mister tid til at bekæmpe deres sygdom." 

Cirkulerende DNA giver indblik i vigtige mutationer

Testen analyserer cirkulerende cellefrit DNA fra en patients blodprøve og bruger massiv parallel sekventering til at detektere de fire hovedklasser af genomiske ændringer.

Testen er FDA-godkendt til at rapportere korte varianter i 311 gener inklusive omlejringer og kopitalstab i BRCA1- og BRCA2-gener. Resultaterne leveres i en integreret rapport, der identificerer ændringer, der er i øjeblikket er tilpasset FDA-godkendte terapier.

Rapporten leverer også information om genomiske signaturer, herunder mikrosatellit ustabilitet og blodmutationsmutationsbyrde, såvel som enkelt genændringer, inklusive alle NTRK-fusioner, for at hjælpe med at informere brugen af ​​andre terapier, herunder immunterapier, og giver relevant klinisk forsøgsinformation.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Tandlægeforeningens formand havde fået Christian Tafdrups ’Speak No Evil’ præsenteret som en komedie-thriller. Men filmen er en ”hardcore-gyser” med et vanvittigt plot. ”Se den, men ha’ en pude med til at gemme dig under,” tilråder Torben Steen Schønwaldt.

BØGER: Læge Ulrik Hjerpsted serverer personlig erfaring og funktionel medicin i letfordøjelige bidder. Men mellem de grønne tallerkener og inflammationsfrie idealer udviskes grænsen mellem dokumenteret viden og anekdotisk overbevisning.

KULTUR: Kan en blyant, et blankt stykke papir og nogle få minutters stilhed gøre en forskel for patienter, der lever med kroniske sygdomme? Det spørgsmål bliver nu omdrejningspunktet i et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Gødstrup.

STANDUP: For tredje år i træk optræder danske standupkomikere gratis med velgørenhedsshowet Comedy Mod Cancer. Overskuddet går til Børnecancerfonden, og donationen er ifølge fondens direktør vigtig.

KULTUR-TEMPERATUR: Professor, overlæge Henrik Frederiksen har lige været i Musikhuset Aarhus med sin familie. Han anbefaler at dele kulturelle oplevelser med sine nærmeste. Det er næsten en oplevelse i oplevelsen at snakke videre bagefter, siger overlægen, der selv synger i rytmisk kor.

UDSTILLINGER: Hospitalsdirektør, regionsrådsformand, efterladte og personale var sidste uge samlet for at afsløre et af Erik Clausens sidste malerier. ’Uendelig’ skal fremover hænge på Amager Hospital, hvor multikunstneren var i behandling i sin sidste tid.

UDSTILLING: Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, får sin egen statue i anledning af 150-året for kvinders adgang til Københavns Universitet.

KULTUR-TEMPERATUR: For 25 år siden optrådte professor og pandemi-ekspert Lone Simonsen med klassiske jazznumre – såkaldte jazzstandards – mens hun arbejdede for WHO. Det står stadig for hende som en gylden tid, både som forsker og formidler.

BØGER: ’Manual til følsomme mennesker’ fremstår velment og som om, at den er baseret på mange terapeutiske kilometer i benene. Desværre virker selvhjælpsbogen til sensitive sjæle også sludrende og dilettantisk udført. 

STREAMING: Netflix-dramaet ´Joy´ er en fængende historie om udviklingen af kunstig befrugtning og det evige opgør mellem etablerede dogmer og videnskabelige nybrud. Men filmen lider under en standardiseret dramaturgi, som gør ´Joy´ til en hyggelig oplevelse, der er svær at huske.