Opdivo godkendt som indledende behandling mod metastatisk mavekræft i USA

Opdivo (nivolumab) blevet godkendt af det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, som den første immunterapi nogensinde til indledende behandling mod fremskreden, metastatisk mavekræft. 

FDA har godkendt nivolumab i kombination med bestemte typer kemoterapi til behandling af patienter med fremskreden eller metastatisk gastrisk kræft, kræft i gastroøsofageal knudepunkt og esophageal adenocarcinom.

"Dagens godkendelse er den første behandling i mere end et årti, der viser en overlevelsesfordel for patienter med avanceret eller metastatisk mavekræft, der behandles for første gang," udtaler Richard Pazdur, direktør ved FDA's Oncology Center of Excellence, i en pressetekst fra FDA. 

"FDA er forpligtet til at bringe nye sikre og effektive behandlingsmuligheder som Opdivo til patienter med avanceret kræft."

Den fem-årige overlevelsesrate for avanceret eller metastatisk gastrisk kræft er fem procent.

En mindre overlevelsesfordel

Opdivos effekt er blevet undersøgt i et fase 3-studie med 1.581 patienter med tidligere ubehandlet avanceret eller metastatisk gastrisk kræft, gastroøsofageal knudecancer og esophageal adenocarcinom. 

Median overlevelsen var 13,8 måneder for patienter, der fik Opdivo plus kemoterapi sammenlignet med 11,6 måneder for patienter, der alene fik kemoterapi. 

De mest almindelige bivirkninger af Opdivo i kombination med kemoterapi inkluderer perifer neuropati (skade på nerverne uden for hjernen og rygmarven), kvalme, træthed, diarré, opkastning, nedsat appetit, mavesmerter, forstoppelse og muskuloskeletale smerter. 

Opdivo kan forårsage alvorlige tilstande kendt som immunmedierede bivirkninger, herunder betændelse i sunde organer såsom lunger (pneumonitis), tyktarm (colitis), lever (hepatitis), endokrine kirtler (endokrinopatier) og nyrer (nefritis).