Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Datopotamab deruxtecan viser lovende takter ved stærkt forbehandlet lungekræft

Det nye TROP2-målrettede antistoflægemiddel-konjugat datopotamab deruxtecan giver en lovende objektiv responsrate (ORR), vedvarende responser og en acceptabel sikkerhedsprofil hos en gruppe af stærkt forbehandlede patienter med fremskreden ikke-småcellet lungekræft (NSCLC).

Det viser fase II-studiet TROPION-Lung05, hvis resultater er publiceret i Journal of Clinical Oncology.

Formålet med studdiet var at undersøge effektiviteten og sikkerheden af ​​datopotamab deruxtecan hos patienter med forbehandlet fremskreden/metastatisk NSCLC med målretbare genomiske ændringer, og hvis sygdom progredierer på eller efter målrettet behandling og platinbaseret kemoterapi. 

I studiet fik patienterne datopotamab deruxtecan 6 mg/kg én gang hver tredje uge. Det primære endepunkt var ORR, mens sekundære endepunkter omfattede varighed af respons (DoR), sikkerhed, tolerabilitet og overlevelse. 

Blandt 137 patienter, som fik mindst én dosis af datopotamab deruxtecan, havde 71,5 procent modtaget mindst 3 linjer tidligere behandlinger for fremskreden/metastatisk sygdom. Samlet set havde 56,9 procent af patienterne EGFR-mutationer, og 24,8 procent havde ALK-omlejringer. Gennemsnitlig behandlingsvarighed var 4,4 måneder (interval, 0,7-20,6).

Resultaterne viste, at den samlede ORR var 35,8 procent (95 procent konfidensinterval [CI] 27,8 til 44,4), mens ORR hos patienter med ALKEGFR-mutationer var 43,6 procent (95 procent CI 32,4 til 55,3), og ORR hos patienter med ALKEGFR-mutationer var 23,5 procent (95 procent CI 10,7 til 41,2).

Gennemsnitlig DoR var 7,0 måneder (95 procent CI 4,2 til 9,8), og den samlede sygdomsbekæmpelsesrate var 78,8 procent (95 procent CI 71,0 til 85,3). Gennemsnitlig progressionsfri overlevelse (PFS) var 5,4 måneder og gennemsnitlig samlet overlevelse 13,6 måneder. 

Datopotamab deruxtecan havde også en håndterbar sikkerhedsprofil, og der var ingen nye sikkerhedssignaler. Grad ≥3 behandlingsrelaterede bivirkninger (TRAEs) forekom hos 28,5 procent af patienterne. Den mest almindelige TRAE var stomatitis (enhver grad forekom hos 56,2 procent, grad ≥3 hos 9,5 procent); fem patienter (3,6 procent) oplevede behandlingsrelateret interstitiel lungesygdom/pneumonitis med en enkelt (0,7 procent) grad 5 hændelse.

Ud fra resultaterne konkluderer forskerne bag studiet, at datopotamab deruxtecan kan give en klinisk meningsfuld fordel for en patientgruppe, der er vanskelig at behandle, har en dårlig prognose, og hvor der er en mangel på effektive behandlinger.

I øjeblikket er Enhertu (trastuzumab deruxtecan) det eneste godkendte antistoflægemiddel-konjugat til NSCLC-patienter med HER2-mutationer, men de to andre ADC'er sacituzumab govitecan og SKB-264 evalueres i øjeblikket hos patienter med NSCLC med og uden målretbare genomiske ændringer.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Tandlægeforeningens formand havde fået Christian Tafdrups ’Speak No Evil’ præsenteret som en komedie-thriller. Men filmen er en ”hardcore-gyser” med et vanvittigt plot. ”Se den, men ha’ en pude med til at gemme dig under,” tilråder Torben Steen Schønwaldt.

BØGER: Læge Ulrik Hjerpsted serverer personlig erfaring og funktionel medicin i letfordøjelige bidder. Men mellem de grønne tallerkener og inflammationsfrie idealer udviskes grænsen mellem dokumenteret viden og anekdotisk overbevisning.

KULTUR: Kan en blyant, et blankt stykke papir og nogle få minutters stilhed gøre en forskel for patienter, der lever med kroniske sygdomme? Det spørgsmål bliver nu omdrejningspunktet i et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Gødstrup.

STANDUP: For tredje år i træk optræder danske standupkomikere gratis med velgørenhedsshowet Comedy Mod Cancer. Overskuddet går til Børnecancerfonden, og donationen er ifølge fondens direktør vigtig.

KULTUR-TEMPERATUR: Professor, overlæge Henrik Frederiksen har lige været i Musikhuset Aarhus med sin familie. Han anbefaler at dele kulturelle oplevelser med sine nærmeste. Det er næsten en oplevelse i oplevelsen at snakke videre bagefter, siger overlægen, der selv synger i rytmisk kor.

UDSTILLINGER: Hospitalsdirektør, regionsrådsformand, efterladte og personale var sidste uge samlet for at afsløre et af Erik Clausens sidste malerier. ’Uendelig’ skal fremover hænge på Amager Hospital, hvor multikunstneren var i behandling i sin sidste tid.

UDSTILLING: Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, får sin egen statue i anledning af 150-året for kvinders adgang til Københavns Universitet.

KULTUR-TEMPERATUR: For 25 år siden optrådte professor og pandemi-ekspert Lone Simonsen med klassiske jazznumre – såkaldte jazzstandards – mens hun arbejdede for WHO. Det står stadig for hende som en gylden tid, både som forsker og formidler.

BØGER: ’Manual til følsomme mennesker’ fremstår velment og som om, at den er baseret på mange terapeutiske kilometer i benene. Desværre virker selvhjælpsbogen til sensitive sjæle også sludrende og dilettantisk udført. 

STREAMING: Netflix-dramaet ´Joy´ er en fængende historie om udviklingen af kunstig befrugtning og det evige opgør mellem etablerede dogmer og videnskabelige nybrud. Men filmen lider under en standardiseret dramaturgi, som gør ´Joy´ til en hyggelig oplevelse, der er svær at huske.