Lungekræftselskab: Der skal sættes ind over for luftforurening

I forbindelse med Earth Day den 22. april har det internationale lungekræftselskab, International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC), udsendt en erklæring, hvori de kraftigt opfordrer til at sætte ind over for luftforurening.

På seneste udgave af IASLC World Conference on Lung Cancer (WCLC), der fandt sted i september 2021, blev der præsenteret resultater fra forskellige undersøgelser, der belyste sammenhængen mellem høje forekomster af luftforurening og høje forekomster af lungekræft. Et af studierne viste blandt andet, at luftforurening står for 14 procent af alle lungekræfttilfælde, hvilket svarer til 1,9 millioner dødsfald på verdensplan.

Opmuntrer til samarbejde

I sin nyligt udsendte erklæring opfordrer IALSC indtrængende alle relevante lokale, nationale og internationale lovgivende organer til at begrænse luftemissionsmålene til de laveste niveauer som anbefalet af Verdenssundhedsorganisationen WHO. Selskabet opfordrer desuden sundhedsorganisationer til at slå til lyd for at reducere emissioner af fossile brændstoffer og for ren, bæredygtig energi.

IASLC opmuntrer til samarbejde mellem sundhedsorganisationer om klimafortalervirksomhed og miljømæssig bæredygtighed, ligesom selskabet opfordrer sundhedsorganisationer til at disinvestere sig selv fra fossile brændstofselskaber.

Slutteligt opfordrer iASLC indtrængende alle sundhedsorganisationer til at sænke deres CO2-fodaftryk ved nationale og internationale møder ved at tilskynde til virtuel deltagelse og mindske mængden af ​​papir og affald, der genereres af industrien og ikke-industrielle partnere.

IASCL selv bidrager blandt andet ved at støtte yderligere forskning i de patofysiologiske og kræftfremkaldende virkninger af PM2.5 og andre forurenende stoffer, der påvirker menneskers sundhed.