Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Tidligt skifte til immunterapi forbedrer OS ved BRAF-muteret melanom

ESMO:  Et tidligt skifte fra målrettet behandling til immun checkpoint-hæmmere (ICI) kan forbedre den langsigtede samlede overlevelse (OS) og progressionsfri overlevelse (PFS) hos patienter med fremskreden BRAF V600-positiv melanom.

Det viser nye data fra det randomiserede fase II-studie ImmunoCobiVem, som blev præsenteret på ESMO 2024 (abstract #LBA45).

Studiet er designet til at undersøge, om en kort indledende behandling med målrettet terapi (vemurafenib og cobimetinib) efterfulgt af et tidligt skifte til immunterapi (atezolizumab) kan forbedre den samlede overlevelse (OS) hos patienter med BRAF V600-positiv avanceret melanom, sammenlignet med kontinuerlig målrettet behandling indtil sygdomsprogression.

Ved en median opfølgning på 57 måneder viste resultaterne, at kontinuerlig behandling med vemurafenib og cobimetinib (Arm A) førte til bedre tidlig tumor-kontrol, målt på progressionsfri overlevelse fra studiets start til første progression (PFS1), sammenlignet med tidlig overgang til atezolizumab (Arm B) (HR=0,61; 95% CI 0,41-0,91; p=0,006). Alligevel førte den tidlige overgang til immunterapi til en forbedret OS, hvor femårs-overlevelsesraten var 45 procent i Arm B mod 40 procent i Arm A.

Derudover viste resultaterne, at behandling med målrettet terapi efter progression på immunterapi (Arm B) førte til længere PFS3 sammenlignet med behandling med immunterapi efter progression på målrettet behandling (Arm A). Den samlede responsrate (BORR) var højere i Arm B (89 procent) end i Arm A (81 procent), og der blev observeret fuldstændigt respons hos 29 procent af patienterne i Arm B mod 22 procent i Arm A.

Selv om de tidlige resultater fra Arm A viste bedre tumor-kontrol, tyder studiets langtidsdata på, at en tidlig overgang til immunterapi kan forbedre den samlede overlevelse for patienter med BRAF V600-positiv avanceret melanom.

Resultaterne viste, at:

  • Patienter, der skiftede til immunterapi (arm B), opnåede bedre resultater for OS efter 4-års og 5-års opfølgning: OS-raterne var henholdsvis 55 procent (95% CI 41–66) og 42 procent (95% CI 29–55) for arm A, sammenlignet med 57 procent (95% CI 38–65) og 45 procent (95% CI 31–58) for arm B.

Selv om resultaterne ikke var statistisk signifikante, indikerer de, at et tidligt skifte til immunterapi kan være fordelagtig for patienter med BRAF V600-positiv melanom, konkluderer forskerne i abstractet.

ESMO

Kultur

UDSTILLING: Fra 26. marts til 21. december 2025 sætter Medicinsk Museion i København fokus på tænder og deres betydning for både krop og kultur. Her får besøgende mulighed for at dykke ned i tændernes forunderlige verden, fra brutale tandudtrækninger hos smeden til den nyeste forskning i, hvordan mundens sundhed hænger sammen med resten af kroppen.

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.