Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Efter 10 år overgår Keytruda fortsat Yervoy ved fremskreden melanom

ESMO:  Keytruda (pembrolizumab) giver fortsat bedre overlevelse end Yervoy (ipilimumab) efter 10 år hos patienter med fremskreden melanom, som ikke tidligere har været eksponeret for PD-1- eller CTLA-4-hæmmerbehandling.

Det viser de opdaterede resultater fra fase III-studiet KEYNOTE-006, som blev præsenteret på den europæiske kongres ESMO 2024 (abstract #LBA44). Studiet inkluderede patienter med uhelbredelig fase III eller IV melanom, som blev randomiseret til at modtage enten pembrolizumab eller ipilimumab.

Patienterne havde ikke tidligere modtaget behandling med hverken PD-1- eller CTLA-4-hæmmere, og de blev stratificeret efter antal linjer af tidligere behandling og metastasestatus. 

I alt blev 834 patienter randomiseret i et 1:1-forhold til enten pembrolizumab (n=556) eller ipilimumab (n=278). Pembrolizumab blev administreret i en dosis på enten 10 mg/kg hver anden uge (Q2W) eller hver tredje uge (Q3W) i op til 24 måneder, mens ipilimumab blev administreret i en dosis på 3 mg/kg hver tredje uge i fire doser.

Efter afslutningen af KEYNOTE-006 kunne egnede patienter overgå til KEYNOTE-587-studiet, hvor de havde mulighed for at få en ny serie af behandlinger med pembrolizumab. Opfølgningsstudiet rapporterede data for samlet overlevelse (OS) og progressionsfri overlevelse (PFS) samt data på de patienter, der modtog en anden serie af behandlinger.

Primært endepunkt i KEYNOTE-587 var OS, mens PFS og antitumoraktivitet var sekundære endepunkter.

Resultaterne viser, at:

·      Den mediane OS for pembrolizumab var 32,7 måneder (95% CI, 25,4–41,6), mens den for ipilimumab var 15,9 måneder (95% CI, 13,3–22,0) med en hazard ratio på 0,71 (95% CI, 0,60–0,85) til fordel for pembrolizumab.

  • 10-års OS-rater var 34,0 procent for pembrolizumab og 23,6 procent for ipilimumab.
  • Hos patienter, der modtog mere end 94 ugers pembrolizumab-behandling, var 8-års OS-raten 80,8 procent, og den mediane OS blev ikke nået (NR; 95% CI, NR–NR).
  • Den modificerede PFS var 9,4 måneder for pembrolizumab (95% CI, 6,7–11,6) sammenlignet med 3,8 måneder for ipilimumab (95% CI, 2,9–4,3).

Ingen nye sikkerhedssignaler blev rapporteret i denne opdatering.

ESMO

Kultur

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.

FILM: Den debuterende instruktør Sylvia Le Fanu skildrer stilfærdigt, stramt og med stor formåen, hvordan en kræftpatients sidste tid kan se ud for en lille familie.