Ny beregningsmodel kan udpege højrisikopatienter med modermærkekræft
En ny beregningsmodel kan forudsige langtidsoverlevelsen for patienter med stadium II modermærkekræft. Det viser et studie, som konkluderer, at modellen kan bruges i daglig praksis både med (ideelt set) og uden at udføre SN-biopsi til at identificere højrisikopatienter.
I studiet, som er publiceret i Journal of Clinical Oncology, blev data udtrukket fra Melanoma Institute Australia (MIA) database for 3.220 patienter diagnosticeret med stadium II (klinisk eller patologisk) modermærkekræft.
Overlevelsesforudsigelsesmodeller blev udviklet ved hjælp af multivariable Cox-regressionsanalyser (MIA-modeller) og eksternt valideret to gange ved hjælp af datasæt fra USA og Holland. Hver models ydeevne blev vurderet ved hjælp af C-statistik og kalibreringsplot og sammenlignet med Cox-modeller på basis af AJCC-8-stadieinddeling (stadiemodeller).
Resultaterne viste, at de fem-årige og ti-årige C-statistikker for recidivfri overlevelse (RFS) var henholdsvis 0,70 og 0,73 (MIA-model) versus 0,61 og 0,60 (stadiemodel).
For samlet overlevelse (OS) var fem-års og ti-års C-statistikken 0,71 og 0,75 (MIA-model) sammenlignet med henholdsvis 0,62 og 0,61 (stadiemodel). MIA-modellerne var godt kalibrerede og eksternt validerede.
Nøjagtige, individualiserede prognostiske estimater af RFS og OS vil give patienterne mulighed for mere præcist at afveje risici og fordele ved eksempelvis adjuverende behandling, påpeger forskerne bag studiet.