Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

FDA godkender første T-celleterapi til patienter med modermærkekræft

De amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, har besluttet at godkende lifileucel (Amtagvi), som den første tumor-afledte T-celle immunterapi indiceret til behandling af voksne patienter med inoperabel eller metastatisk modermærkekræft, som tidligere har modtaget andre behandlinger.

Lifileucel er en tumor-afledt autolog T-celle immunterapi sammensat af en patients egne T-celler, der hjælper immunsystemet med at bekæmpe kræft. En del af patientens tumorvæv fjernes under en kirurgisk procedure før behandling. Patienternes T-celler adskilles fra tumorvævet, fremstilles yderligere og returneres derefter til den samme patient som en enkelt dosis til infusion.

Sikkerheden og effektiviteten af ​lifileucel er evalueret i et globalt klinisk studie (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36600653/), der omfattede voksne patienter med inoperabelt eller metastatisk modermærkekræft, som tidligere var blevet behandlet med mindst én systemisk behandling, inklusive et PD-1-blokerende antistof, og hvis de var positive for BRAF V600-mutation, en BRAF-hæmmer eller BRAF-hæmmer med en MEK-hæmmer. Effektiviteten blev fastlagt baseret på objektiv responsrate på behandling og varighed af respons.

Blandt de 73 patienter, der blev behandlet med lifileucel i den anbefalede dosis, var den objektive responsrate 31,5 procent, inklusive tre (4,1 procent) patienter med komplet respons og 20 (27,4 procent) patienter med delvist respons. Blandt patienter, der responderede på behandlingen, fortsatte 56,5 procent, 47,8 procent og 43,5 procent med at opretholde responser uden tumorprogression eller død efter henholdsvis seks, ni og 12 måneder.

Patienter, der behandles med lifileucel, kan udvise langvarig alvorlig lavt blodtal, alvorlig infektion, hjertesygdom eller udvikle forværret respiratorisk eller nyrefunktion eller have fatale behandlingsrelaterede komplikationer. Derfor skal de overvåges nøje før og efter infusion for tegn på bivirkninger. De mest almindelige bivirkninger forbundet med lifileucel omfatter kulderystelser, feber, træthed, takykardi, diarré, febril neutropeni, ødem, udslæt, hypotension, hårtab, infektion, hypoxi og åndenød.

Leder af Cancer Immunterapi (CCIT) på Herlev Hospital Inge Marie Svane har i samarbejde med John Haanen fra Netherlands Cancer Institute udviklet en lignende behandling og kæmper i øjeblikket for at få den godkendt i Europa.

Kultur

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.  

BØGER: Gennem historien har krop og bryster været en slagmark for skiftende meninger, holdninger og opfattelser. Og når nye generationer gør op med tidligere generationers kropsidealer, æstetik og opfattelse af, hvad det vil sige at være frigjort, bliver de mødt af modtendenser, fastslår Mette Byriel-Thygesen, etnolog og museumsinspektør. Hendes nye bog ´Brystets biografi´er ofte herligt overraskende.

BØGER: Relationen og mødet mellem læge og patient er afgørende for kvaliteten af sundhedsvæsnets ydelser, men god kontakt består af en række komplekse forhold. Ny indsigtsfuld bog sigter mod at forbedre især medicinstuderende og nyuddannede lægers evner til effektiv og  empatisk kommunikation. Bogen er ambitiøs, men har plads til forbedringer.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser fra slutningen af august en række værker af internationale og lokale billedkunstnere, som forholder sig til deres egen krops begrænsninger. De bidragende kunstnere har alle funtionsnedsættelser, én har eksempelvis dværgvækst, en anden er lam fra skuldrene og ned.