Skip to main content

 

- debat om vurderinger af nye behandlinger

Datadebat

Tårnhøje priser på avanceret medicin stiller helt nye krav til finansieringen

Nye avancerede terapier (ATMP) har skabt banebrydende behandlingsmuligheder – i visse tilfælde for patientgrupper, som ikke tidligere har haft udsigt til behandling. Udviklingen har imidlertid en tydelig bagside. For med introduktionen af ATMP’er følger helt nye økonomiske, organisatoriske og regulatoriske udfordringer.

Milliondyr medicin og små markeder: Her er industriens overvejelser

Trods Danmarks beskedne størrelse søgte medicinalfirmaet Novartis i 2019 Medicinrådet om godkendelse af det milliondyre genterapeutiske lægemiddel Luxturna (voretigen-neparvovec), der bruges af meget få patienter til behandling af en sjælden genetisk øjensygdom.

EU-regulativ vil lette arbejdet i Medicinrådets fagudvalg

Den nye fælleseuropæiske HTA-forordning vil afhjælpe arbejdet i Medicinrådets fagudvalg. Den vil imidlertid ikke give danske kræftpatienter hurtigere adgang til godkendt medicin – for vi ligger allerede i top, lyder vurderingen fra den ene af Medicinrådets formænd.

EMA ser på meget andet end OS i vurderingen af nye lægemidler

Samlet overlevelse (OS) er forsat ’golden standard’, når Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA vurderer onkologiske studier, men agenturet kigger i stigende grad også på andre endepunkter, og flere lægemidler anbefales selvom OS-data er fraværende. Progressionsfri overlevelse (PFS) er især relevant i de senere linjer, siger Steffen Thirstrup, medicinsk direktør i EMA.

I praksis har onkologer ikke altid tid til at vente på modne OS-data

Overall survival (OS) som primært endepunkt i onkologiske studier har mange svagheder, og er ikke nødvendigvis den ’gyldne standard’ i forhold til at vurdere en ny behandlings effekt og relevans, mener førende onkologer fra Aarhus Universitetshospital. Vi spilder tiden, når vi går og venter på, at OS-data bliver modne, lyder det.

Fremtrædende onkologer: Medicinrådets arbejde er spild af tid og ressourcer

Det er irrationelt, at Medicinrådet skal bruge tid og ressourcer på at gennemgå nøjagtig de samme effekt- og sikkerhedsdata fra kliniske studier som det europæiske lægemiddelagentur EMA allerede har evalueret, mener flere danske onkologer. De så helst, at Medicinrådet blev nedlagt og erstattet af et tværeuropæisk forhandlingsorgan.

Medicinrådet affejer kritik af ’dobbeltarbejde’: Den rammer fuldstændig forbi målet

Medicinrådet laver ikke dobbeltarbejde, når rådet evaluerer effekt- og toksicitetsdata fra de kliniske godkendelsesstudier, siger Medicinrådsformand Steen Werner Hansen. Evalueringen er nødvendig for at vurdere nye behandlinger i en dansk kontekst, og desuden er det ikke den faglige gennemgang af data, der tager tid, siger han.

Dansk EMA-direktør: Det nuværende godkendelsessystem kan virke ulogisk

I den ideelle verden ville det være en fordel, hvis overvejelser om prissætning på ny kræftmedicin indgik som en del af det europæiske lægemiddelagentur EMA’s vurdering af behandlingerne. Det ville gøre ibrugtagningen smidig og sikre en mere ensartet behandling på tværs af Europa, vurderer Steffen Thirstrup, lægefaglig direktør i EMA. Udfordringerne er imidlertid store og udsigterne meget lange, konstaterer han.

Fælles medicinsk teknologivurdering i EU skal give lettere adgang til ny kræftmedicin

EU-Kommissionens nye regulativ ’PAN-EU Health Technology Assessment’ er trådt i kraft i januar i år og skal gradvist implementeres frem til 2025. Håbet er en mere ensartet adgang til ny medicin på tværs af Europa, siger Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA’s danske medicinske direktør. VIVE-professor tvivler på, at det vil virke.

Kultur

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.  

BØGER: Gennem historien har krop og bryster været en slagmark for skiftende meninger, holdninger og opfattelser. Og når nye generationer gør op med tidligere generationers kropsidealer, æstetik og opfattelse af, hvad det vil sige at være frigjort, bliver de mødt af modtendenser, fastslår Mette Byriel-Thygesen, etnolog og museumsinspektør. Hendes nye bog ´Brystets biografi´er ofte herligt overraskende.

BØGER: Relationen og mødet mellem læge og patient er afgørende for kvaliteten af sundhedsvæsnets ydelser, men god kontakt består af en række komplekse forhold. Ny indsigtsfuld bog sigter mod at forbedre især medicinstuderende og nyuddannede lægers evner til effektiv og  empatisk kommunikation. Bogen er ambitiøs, men har plads til forbedringer.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser fra slutningen af august en række værker af internationale og lokale billedkunstnere, som forholder sig til deres egen krops begrænsninger. De bidragende kunstnere har alle funtionsnedsættelser, én har eksempelvis dværgvækst, en anden er lam fra skuldrene og ned.