Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Neoadjuverende nab-paclitaxel-kombination kan give fordel ved HER2-positiv brystkræft

Neoadjuverende behandling med kombinationen nab-paclitaxel, trastuzumab og pertuzumab kan give en fordel for patienter med HER2-positiv tidlig brystkræft sammenlignet med standardbehandling. Det viser data fra fase III-studiet HELEN-006.

Formålet med HELEN-006-studiet, hvis resultater er publiceret i The Lancet Oncology, var at evaluere effekten af ​​ugentlig nab-paclitaxel sammen med trastuzumab og pertuzumab sammenlignet med standardregimet docetaxel plus carboplatin sammen med trastuzumab og pertuzumab, som neoadjuverende behandling til patienter med HER2-positiv brystkræft. 

HELEN-006-studiet, som blev udført på seks hospitaler i Kina, inkluderede 689 patienter med en gennemsnitsalder på 50 år og med ubehandlet stadium II-III invasiv HER2-positiv brystkræft og en Eastern Cooperative Oncology Group performancestatus på 0 eller 1.

Ved hjælp af et interaktivt responssystem blev patienterne tilfældigt delt i to grupper og stratificeret efter tumorstadie, nodalstatus og hormonreceptorstatus.

Den ene gruppe fik intravenøs nab-paclitaxel (125 mg/m2 på dag 1, 8 og 15) i 6 treugers cyklusser, mens den anden gruppe fik intravenøs docetaxel (75 mg/m2 på dag 1) plus intravenøs carboplatin (areal under koncentrationstiden kurve 6 mg/ml per min på dag 1) i 6 treugers cyklusser.

Begge grupper fik også samtidig intravenøs trastuzumab med en startdosis på 8 mg/kg og en vedligeholdelsesdosis på 6 mg/kg på dag 1, samt intravenøs pertuzumab med en startdosis på 840 mg og en vedligeholdelsesdosis på 420 mg på dag 1. Det primære endepunkt var patologisk komplet respons (ypT0/er ypN0). 

669 patienter fik mindst én dosis af undersøgelsesbehandlingen og blev inkluderet i det fulde analysesæt (332 i nab-paclitaxel-gruppen og 337 i docetaxel plus carboplatin-gruppen). Ved en gennemsnitlig opfølgningstid på 26 måneder havde 220 patienter (66,3 procent) i nab-paclitaxel-gruppen et patologisk komplet respons sammenlignet med 194 (57,6 procent) af kvinderne i docetaxel plus carboplatin-gruppen (kombineret odds ratio 1,54 [95 procent CI 1·10-2·14]; stratificeret p=0,011).

100 (30 procent) patienter i nab-paclitaxel-gruppen og 128 (38 procent) i docetaxel plus carboplatin-gruppen havde grad 3-4 bivirkninger. De mest almindelige grad 3-4 bivirkninger var kvalme (22 [syv procent] i nab-paclitaxel-gruppen mod 76 [23 procent] i docetaxel plus carboplatin-gruppen), diarré (25 [otte procent] mod 55 [16 procent]), og neuropati (43 [13 procent] mod otte [to procent)). Alvorlige lægemiddelrelaterede bivirkninger blev rapporteret hos tre (en procent) patienter i nab-paclitaxel-gruppen og fem (to procent) i docetaxel plus carboplatin-gruppen. Ingen behandlingsrelaterede dødsfald blev rapporteret i nogen af ​​grupperne.

Resultaterne tyder på, at der er en potentiel fordel ved nab-paclitaxel kombineret med trastuzumab og pertuzumab sammenlignet med standardregimet for neoadjuverende behandling for patienter med HER2-positiv tidlig brystkræft, konkluderer forskerne bag studiet. Ifølge forskerne tyder det på, at denne nye kombination kan blive en ny standard for neoadjuverende behandling hos denne patientgruppe.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Tandlægeforeningens formand havde fået Christian Tafdrups ’Speak No Evil’ præsenteret som en komedie-thriller. Men filmen er en ”hardcore-gyser” med et vanvittigt plot. ”Se den, men ha’ en pude med til at gemme dig under,” tilråder Torben Steen Schønwaldt.

BØGER: Læge Ulrik Hjerpsted serverer personlig erfaring og funktionel medicin i letfordøjelige bidder. Men mellem de grønne tallerkener og inflammationsfrie idealer udviskes grænsen mellem dokumenteret viden og anekdotisk overbevisning.

KULTUR: Kan en blyant, et blankt stykke papir og nogle få minutters stilhed gøre en forskel for patienter, der lever med kroniske sygdomme? Det spørgsmål bliver nu omdrejningspunktet i et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Gødstrup.

STANDUP: For tredje år i træk optræder danske standupkomikere gratis med velgørenhedsshowet Comedy Mod Cancer. Overskuddet går til Børnecancerfonden, og donationen er ifølge fondens direktør vigtig.

KULTUR-TEMPERATUR: Professor, overlæge Henrik Frederiksen har lige været i Musikhuset Aarhus med sin familie. Han anbefaler at dele kulturelle oplevelser med sine nærmeste. Det er næsten en oplevelse i oplevelsen at snakke videre bagefter, siger overlægen, der selv synger i rytmisk kor.

UDSTILLINGER: Hospitalsdirektør, regionsrådsformand, efterladte og personale var sidste uge samlet for at afsløre et af Erik Clausens sidste malerier. ’Uendelig’ skal fremover hænge på Amager Hospital, hvor multikunstneren var i behandling i sin sidste tid.

UDSTILLING: Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, får sin egen statue i anledning af 150-året for kvinders adgang til Københavns Universitet.

KULTUR-TEMPERATUR: For 25 år siden optrådte professor og pandemi-ekspert Lone Simonsen med klassiske jazznumre – såkaldte jazzstandards – mens hun arbejdede for WHO. Det står stadig for hende som en gylden tid, både som forsker og formidler.

BØGER: ’Manual til følsomme mennesker’ fremstår velment og som om, at den er baseret på mange terapeutiske kilometer i benene. Desværre virker selvhjælpsbogen til sensitive sjæle også sludrende og dilettantisk udført. 

STREAMING: Netflix-dramaet ´Joy´ er en fængende historie om udviklingen af kunstig befrugtning og det evige opgør mellem etablerede dogmer og videnskabelige nybrud. Men filmen lider under en standardiseret dramaturgi, som gør ´Joy´ til en hyggelig oplevelse, der er svær at huske.