Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Keytruda i tillæg til HER2-rettet neoadjuverende behandling løfter responsrater

SABCS:  Tillæg af Keytruda (pembrolizumab) til HER2-rettet neoadjuverende behandling øger patologiske komplette responsrater sammenlignet med standardbehandling hos patienter med ubehandlet HER2-positiv brystkræft i stadium II-III.

Det viser en planlagt interimanalyse af fase II-studiet NeoHIP, som blev præsenteret på San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2024 (abstract #RF3-05).

Forsøget undersøger effektiviteten og sikkerheden ved neoadjuverende behandling med paclitaxel, trastuzumab og pertuzumab (THP) sammenlignet med THP kombineret med pembrolizumab (THP+K).

NeoHIP-studiet inkluderede 138 patienter med ubehandlet HER2-positiv brystkræft (stadium II-III), som blev randomiseret til tre behandlingsarme: 

  • Arm A (THP): Paclitaxel (T), trastuzumab (H) og pertuzumab (P). 
  • Arm B (THP+K): THP kombineret med pembrolizumab (K). 
  • Arm C (TH+K): Trastuzumab og pembrolizumab uden paclitaxel (rekruttering stoppet grundet lav effekt). 
  • Patienterne modtog behandling i 12 uger efterfulgt af kirurgi. Det primære endemål var patologisk komplet respons (pCR), defineret som ypT0/Tis ypN0.

Størst respons med immunterapi

Af de 138 patienter blev 58 randomiseret til hver af Arm A og Arm B, mens 22 blev inkluderet i Arm C før tidlig afslutning.

Det primære mål, pCR (ypT0/Tis ypN0), blev opnået af 28 patienter i Arm A (51,9 procent) og 39 patienter i Arm B (67,2 procent). Til sammenligning havde Arm C en pCR-rate på under 40 procent, hvilket førte til, at denne arm blev lukket.

For sekundære definitioner af pCR var resultaterne lidt lavere, men tendensen forblev den samme.

For definitionen ypT0ypN0 opnåede Arm A en pCR-rate på 46,3 procent, mens Arm B nåede 51,7 procent. Når man vurderede pCR som ypT0/Tis, opnåede Arm A en pCR-rate på 53,7 procent, og Arm B nåede 68,9 procent.

Baseret på residual cancer burden (RCB) var Arm B også mere effektiv. I Arm A blev 51,9 procent af patienterne klassificeret som RCB-0 (ingen restsygdom) sammenlignet med 67,2 procent i Arm B.

Patienterne i Arm A oplevede lidt flere grad 3-bivirkninger (25,9 procent) end i Arm B (22,4 procent). Det bemærkedes, at ingen af patienterne i Arm A havde grad 3 immunrelaterede bivirkninger (irAEs). Studiet havde en median opfølgningstid på 24 måneder ved interimanalysen. 

Kræver yderligere forskning

I Arm B opnåede 77,1 procent af de hvide ikke-latinamerikanske patienter pCR, sammenlignet med 50 procent blandt hispaniske patienter, hvilket indikerer, at forskelle i respons på behandlingen kan kræve yderligere undersøgelser, skriver forskerne i abstractet. 

 

SABCS

Kultur

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.

FILM: Den debuterende instruktør Sylvia Le Fanu skildrer stilfærdigt, stramt og med stor formåen, hvordan en kræftpatients sidste tid kan se ud for en lille familie.