Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Patienter kan skånes for biopsi ved tidlig lavrisiko-brystkræft

SABCS:  Det påvirker ikke den sygdomsfri overlevelse at udelade sentinel lymfeknude-biopsi (SLNB) ved brystbevarende kirurgi (BCT) blandt kvinder med tidlig lymfeknude-negativ brystkræft.

Det viser de primære resultater fra det tysk-australske fase III-studie INSEMA, som blev præsenteret på San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2024 (abstract #GS2-07). Studiet har sammenlignet standard SLNB med ingen aksillær kirurgi hos patienter med tidlig lymfeknude-negativ brystkræft.

INSEMA-studiet inkluderede 5.502 patienter fra 2015 til 2019. Patienterne var klinisk node-negative (cN0) og havde tumorer ≤5 cm (c/iT1–2). De blev randomiseret 4:1 til enten standard SLNB eller ingen SLNB, alle med efterfølgende helbrystbestråling. Den primære målsætning var at vurdere, om ingen-SLNB var noninferiør i forhold til SLNB med hensyn til invasiv sygdomsfri overlevelse (iDFS).

Resultaterne viser, at:

  • Gruppen, der ikke fik SLNB, viste sig non-inferiør i forhold til gruppen, der fik SLNB, med en hazard ratio (HR) på 0,91 (95 % CI: 0,73-1,14). 
  • Gruppen, der ikke fik SLNB, havde en femårig iDFS-rate på 91,9 procent (95 % CI: 89,9 -93,5), mens SLNB-gruppen havde en iDFS-rate på 91,7 procent (95 % CI: 90,8 %-92,6 %). 

Fordeling af første iDFS-hændelser:

  • Lokoregionale recidiver: 1,9 procent (ingen SLNB) versus 1,4 procent (SLNB). 
  • Aksillære recidiver: 1,0 procent versus 0,3 procent. 
  • Fjernmetastaser: 2,7 procent i begge grupper. 
  • Dødsfald: 1,4 procent versus 2,4 procent.

Den estimerede femårige overlevelsesrate var 98,2 procent i gruppen, der ikke fik SLNB, og 96,9 procent i SLNB-gruppen.

"INSEMA demonstrates oncological safety in all aspects when the axillary SLNB is omitted in cN0 patients with an early BC planned for primary BCT," skriver forskerne i konklusionen.    

Patientkarakteristika var velbalancerede mellem grupperne. Flertallet havde lavrisiko brystkræft: 78,6 procent med pT1-tumorer, 98,5 procent hormonreceptor-positive, 3,6 procent HER2-positive og 3,6 procent med G3-tumorer. Flere patienter i SLNB-armen modtog adjuverende kemoterapi (13,2 procent versus 10,7 procent i ingen-SLNB-armen).

SABCS

Kultur

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.

FILM: Den debuterende instruktør Sylvia Le Fanu skildrer stilfærdigt, stramt og med stor formåen, hvordan en kræftpatients sidste tid kan se ud for en lille familie.