Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere identificerer tidlige forandringer i BRCA1-positive brystceller

BRCA1-positive brystceller ser ud til at gennemgå forandringer, noget tid før de bliver til kræft, hvilket muligvis kan hjælpe med at identificere, hvilke kvinder der kan drage fordel af forebyggende operation, indikerer studie af hovedsageligt mus.

Resultaterne er udgivet i tidsskriftet Nature Communications.

I første del af studiet analyserede forskerne brystvæv hos mus i forskellige aldre, der bar BRCA1-mutationen, som viste, at BRCA1-brystceller gennemgår identificerbare forandringer, forinden de bliver til kræftceller.

I næste del af studiet analyserede forskerne brystceller fra 12 kvinder, der havde en BRCA1-mutation og havde gennemgået en forebyggende operation.  

Holdet fandt, at kun fire ud af de 12 kvinder havde målbare niveauer af markører for tidlige stadier af kræft. 

Det tyder på, at størstedelen af ​​kvinderne ikke var i risiko for at være på vej mod tumorudvikling, da de blev opereret og muligvis kunne have ventet eller helt undgået operationen.

Forskerne foreslår på baggrund af deres resultater, at kvinder med BRCA1-mutationer i fremtiden kan screenes for tidlige forandringer, inden man tager beslutning om forebyggende operationer.  

”Opdagelsen af ​​BRCA-mutationer gav meget nødvendige svar til familier med en stærk historie af brystkræft. Men for kvinder, der bærer BRCA-mutationen, der endnu ikke udvikler brystkræft, står de over for et utroligt vanskeligt dilemma,” udtaler Michelle Mitchell i en pressemeddelelse om studiet. Hun er administrerende direktør for Cancer Research UK, som har støttet studiet. 

Hun tilføjer:

”Dette er fascinerende forskning, og vi ser frem til at se de næste skridt, hvilket kan betyde, at læger i fremtiden kan opdage, om kvinder, der bærer disse mutationer, har brystceller, der opfører sig anderledes. Dette kan gøre en verden til forskel, da de muligvis ikke har brug for forebyggende operationer senere i livet eller endda overhovedet.”

Professor vil iværksætte risikobaseret mammografiscreening

Det danske mammografiscreeningsprogram bør retænkes, mener dansk kræftlæge. I stedet for systematisk at screene alle kvinder mellem 50 og 69 år, bør mammografierne baseres på risikovurdering. Han har været med til at udviklet et IT-værktøj til at gøre det.  

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift