Jøsses, de virker altså, de nye lægemidler

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Alzheimer-gen kan muligvis være nyt mål for fremtidens brystkræft-hæmmere

SABCS: En høj ekspression af SorLA-genet (også kendt som SORL1) er funktionelt koblet med HER2-drevet brystkræft. Ved at ’slukke’ genet og stoppe det tilknyttede protein, bremser det tumorvækst.

Det viser bl.a. nye data, der torsdag bliver fremlagt (Abstrakt P3-05-08) på SABCS 2019.

SorLA-genet er velkendt fra Alzheimer-forskningen, hvor det kaldes ’det fjerde alzheimergen’. Her er en lav ekspression af SorLA korreleret med større ophobning af den nervecelleødelæggende plak, beta-amyloid. En højere ekspression af genet synes derimod at beskytte mod plakophobning.

En høj ekspression af SorLA er dog ikke godt i alle situationer.

I et finsk-dansk studie, udgivet i Nature Communications, maj 2019, finder forskerne, at en høj ekspression af SorLA-genet er funktionelt koblet med HER2-brystkræft. Mere præcist lader det til, at SorLA regulerer HER2-receptorer på kræftcellens overflade.

Selvsamme forskergruppe præsenterer foreløbige data på kongressen, San Antonio Breast Cancer Society 2019, 12. december, der bl.a. peger på, at ved at slukke SorLA-genet, ser det ud til, at tumorer vokser langsommere. 

”Det ser ud til, at der er et potentiale i at hæmme SorLA og stoppe progressionen af HER2-forstærkede tumorer,” siger Olav Michael Andersen, lektor på Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet. Han er bidrager til det igangværende studie og er medforfatter til studiet, der allerede er udgivet i Nature Communications.

Han forsker bl.a. i SorLA’s rolle ved Alzheimers. Det er hans ekspertise i SorLA’s rolle i hjernen og Alzheimers demens, der bl.a. gjorde, at den finske forskergruppe kontaktede ham.

Et genetisk overlap

”Det er faktisk ikke så overraskende, at der er det her overlap mellem Alzheimer og visse former af kræft. Man ved, at alzheimerpatienter har mindre risiko for kræft gennem deres liv, og at kræftpatienter, der overlever kræft, er beskyttet mod at få Alzheimers. Samtidig ved vi, at rigtig mange alzheimerpatienter har lav ekspression af netop SorLA-genet, eller sågar er bærer af inaktiverende gen-varianter,” siger Olav Michael Andersen.

I de nye studier ser det ud til, at SorLA får HER2-receptorer frem på cellens overflade, og dermed bidrager til, at kræftcellerne deler sig. 

”SorLA sørger for, at få HER2-receptorer frem på overfladen, som så påvirkes af vækstfaktorer i blodet. Det fører til den øgede celledeling, som man ser hos HER2-positive brystkræftpatienter,” siger Olav Michael Andersen.

SKA og Onkologisk Tidsskrift lancerer virtuelt Post-ESMO

Efter en succesrig serie af Post-ASCO webinarer i juni har SKA (Sammenslutningen af Kræftafdelinger i Østdanmark) og Onkologisk Tidsskrift besluttet at videreføre konceptet til efterårets ESMO-kongres, der akkurat som ASCO bliver virtuelt på grund af risikoen for coronasmitte. 

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift