Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Præmenopausale kvinder med AR-positiv brystkræft har lavere risiko for tilbagefald

Deirdre Cronin Fenton

SABCS: Et nyt dansk studie finder en reduceret risiko for tilbagefald af brystkræft blandt præmenopausale kvinder med tumorer, som udtrykker androgen receptoren (AR). Det kan understøtte yderligere overvågning af patienter med AR-negative (AR-) tumorer, mener professor Deirdre Cronin Fenton.

Tidligere studier har vist en sammenhæng mellem AR-positive (AR+) tumorer og lavere dødelighed, men studierne har hovedsageligt fokuseret på postmenopausale kvinder, da brystkræftincidensen er højere i den gruppe. Eftersom menopausen er forbundet med en øget koncentration af androgener i forhold til østrogener, kan AR potentielt spille en anden rolle for præmenopausale kvinder.

”Resultaterne af vores studie giver yderligere evidens for en reduceret risiko for tilbagefald af brystkræft blandt kvinder med AR+ tumorer i en stor kohorte af præmenopausale kvinder,” siger professor Deirdre Cronin Fenton fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. Hun er seniorforfatter til studiet, som bliver præsenteret på en poster (#PO2-14-07) ved SABCS 2023.

AR-udtryk og lavere tilbagefaldsrisiko

I en kohorte bestående af 4.610 danske kvinder havde 66 procent AR+ tumorer. Der var i alt 696 tilbagefald i løbet af 10 års opfølgning, og patienter med AR+ tumorer havde lavere risiko for tilbagefald end patienter med AR- tumorer (14 procent versus 20 procent; justeret risk ratio 0,82; 95% CI 0,70-0,96).

Denne lavere risiko for tilbagefald blandt kvinder med AR+ tumorer var tydeligst for dem med ER+ tumorer (justeret risk ratio 0,79; 95% CI 0,65-0,96). Der var en lidt svagere reduceret risiko blandt kvinder med ER- tumorer (justeret risk ratio 0,89; 95% CI 0;66-1,19).

”Vi forventede at finde en sådan lavere risiko blandt kvinder med ER+ tumorer, fordi AR antages at konkurrere med ER og derved hæmme cellevækst. Tidligere undersøgelser har givet blandede resultater blandt kvinder med ER- tumorer, så vi havde ikke en klar forventning om, at vi også her ville finde en sammenhæng. Sammenhængen blandt kvinder med ER- tumorer er muligvis drevet af en lavere risiko blandt kvinder med triple-negativ brystkræft.”

AR-rettet behandling

Resultatet kan få klinisk betydning, vurderer Deirdre Cronin Fenton.

”Identifikation af tumorbiomarkører, der er prognostiske for tilbagefald, kan give læger mulighed for at identificere patienter, der er i højere eller lavere risiko for tilbagefald, eller som kan have gavn af visse behandlinger. For eksempel kan yderligere overvågning af patienter med AR- tumorer være berettiget.”

Derudover understøtter resultatet AR-rettet behandling som en potentiel strategi.

”Der pågår kliniske forsøg med AR-rettet behandling af kvinder med fremskreden AR+ triple-negativ brystkræft på grund af de begrænsede behandlingsmuligheder for kvinder med denne form for brystkræft. De præliminære resultater ser lovende ud,” siger Deirdre Cronin Fenton.

Hun og forskerkollegaerne benyttede Predictors of Breast Cancer Recurrence (ProBeCaRe) kohorten, en prospektiv dansk kohorte bestående af præmenopausale kvinder diagnosticeret med stadie I-III primær brystkræft mellem 2002 og 2011.

77 procent havde ER+ tumorer og var tiltænkt behandling med tamoxifen. Tumorer blev betragtet som AR+, hvis udtrykket var >1 procent. Patienterne blev fulgt fra brystkræftdiagnose indtil det første tilfælde af tilbagefald, død, emigration, en anden malignitet eller 10 års opfølgning.

SABCS

Kultur