Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Region Syddanmark etablerer fire nye senfølgeklinikker

Region Syddanmark har bevilliget 5,5. millioner kr. til fire nye senfølgeklinikker, som skal samle de forskellige tilbud om hjælp til håndtering af senfølger efter kræft, der allerede eksisterer i regionen.

Formålet med at samle kompetencerne på fire nye senfølgeklinikker er at give tidligere kræftpatienter en fælles indgang og hjælp til livet efter en kræftsygdom, oplyser Region Syddanmark i en artikel på regionens hjemmeside. Parallelt med oprettelsen af klinikkerne opretter regionen et nyt kompetencecenter, som skal indsamle viden og koordinere de erfaringer, der bliver gjort på tværs af klinikkerne. Centret skal ydermere udarbejde informationsmateriale om de regionale tilbud målrettet patienter og sundhedspersonale, samt udvikle kurser og efteruddannelse.

Senfølger kommer i mange former

Livet efter en kræftsygdom kan være forbundet med fysiske og psykiske senfølger. De hyppigste senfølger, som patienterne selv angiver ca. 2,5 år efter kræftdiagnosen, er seksuelle problemer, træthed, manglende energi og angst og bekymring for tilbagefald. Andre senfølger kan være vandladningsproblemer, lymfødem, problemer med tarmfunktionen, nedsat muskelkraft, søvnbesvær, hukommelses- og koncentrationsbesvær, manglende appetit, vægttab og synkebesvær. Endelig kan senfølger også være af socioøkonomisk karakter, såsom arbejdsløshed, økonomiske problemer og ensomhed. Flere senfølger optræder ofte samtidig.

Grundet senfølgernes mangefacetterede karakter vil senfølgeklinikkerne have både psykologer, speciallæger og sexologer ansat til at håndtere senfølgerne.

”Af de mange syddanskere, der gennemgår og overlever en kræftsygdom, ved vi, at flere vil blive påvirket psykisk eller fysisk i årene efter deres sygdom. Det kan påvirke deres selvopfattelse og livskvalitet markant, så vi skal gøre alt, hvad vi kan for hjælpe dem med at få det bedre. Både ved at ansatte specialiseret personale, videreuddanne de nuværende medarbejdere og ved at blive bedre til at kommunikere om de mange tilbud, vi faktisk allerede har på området. På den måde håber jeg, at vi kan give dem livsgnisten og glæden ved livet tilbage igen,” udtaler Poul-Erik Svendsen (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark i artiklen.

Hjælp til at komme videre med livet

Midlerne til at etablere de nye klinikker kommer fra budgetaftalen for 2021, samt fra finanslovsbevillingen for 2020, som Danske Regioner og regeringen indgik om at ansatte 1000 ekstra sygeplejersker sidste år. Der er i alt bevilliget 6,3 mio. kr., hvoraf på 5,5. mio. kr. er øremærket til etableringen af de fire senfølgeklinikker, mens de sidste 800.000 kr. skal bruges på det nye kompetencecenter.

Regionsrådsformand og næstformand i Venstre Stephanie Lose glæder sig over, at regionsrådet har godkendt forslaget til etablering af de nye senfølgeklinikker.

”Danmark er blandt de lande i verden, der har øget overlevelsen efter kræft mest de seneste år. Men én ting er at overleve en kræftsygdom, noget andet er at få et liv efter sygdommen, som er værd at leve. Derfor er det vigtigt, at de mange tilbud, regionen allerede har til syddanskere, som oplever senfølger efter kræft, er synlige og nemme at tilgå. Det skal de fire nye klinikker være med til at sikre. Her får borgerne en fælles indgang til hjælp og vejledning til at komme videre med livet,” udtaler hun i artiklen.

 

Kultur