Tarmkræftceller bruger et aldrende gen til at få fodfæste i kroppen

Ved at fjerne et bestemt gen har et finsk-skotsk forskerhold formået at inaktivere en kræftfremmende mekanisme ved tarmkræft, som ødelægger funktionen af raske stamceller, viser nyt studie af mus.

Resultaterne er publiceret i tidsskriftet Nature.

"Funktionen af ​​stamceller i tarmen er afhængig af vækstfaktorer, kaldet Wnts, produceret af det omgivende miljø. Tarmkræft stammer typisk fra stamceller, hvor mutationer tillader vækst uafhængig af disse faktorer. Da vi fjernede et gen kaldet Notum fra muterede stamceller, hvilket gør Wnts inaktivt, blev antallet af præ-cancerøse adenomer i tarmen stærkt reduceret. Vi fandt ud af, at muterede celler bruger dette gen til at blokere miljøfaktorer [i kroppen], der er kritiske for, at normale stamceller vinder i konkurrencen [mod kræftcellerne]," siger Nalle Pentinmikko i en pressetekst. Han er postdoc på Institut for Bioteknologi ved Helsinki Universitet. 

Forskningsgruppen på Helsinki Universitet har tidligere fundet, at det samme gen, Notum, også kaldet et 'aldrende gen', bliver udtrykt i stigende grad i normalt væv i takt med, at vi bliver ældre, hvilket reducerer stamcellernes evne til at reparere skader. Den nuværende undersøgelse viser, at muterede celler bruger dette gen til at etablere et permanent fodfæste i kroppen.  

"Muterede celler kaprer på en måde det aldrende gen og bruger det mod de sunde stamceller," siger Pekka Katajisto, der leder forskningsgruppen på Helsinki Universitet, som står bag studiet.  

Resultaterne fra undersøgelsen kan føre til udvikling af nye behandlinger, fordi enzymets funktion kodet af det aldrende gen kan blokeres farmakologisk, vurderer forskerne. Forskningsgruppen ledet af Katajisto har tidligere brugt denne indsigt til at forbedre funktionen af ​stamceller i ældre dyremodeller. 

I den nuværende undersøgelse brugte forskerne den samme metode til at reducere chancen for, at muterede celler vinder i konkurrencen mod raske stamceller. En tre ugers behandling reducerede antallet af adenomer i dyremodeller. 

"Resultaterne er lovende og skaber et fundament for udvikling af nye terapier til patienter, der er udsat for kræft i tarmen. Forskningen viser, at ved at forbedre de naturlige mekanismer til, hvordan væv fjerner beskadigede celler, kunne vi også reducere kræftrisikoen i andet væv," konkluderer Pekka Katajisto.