Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


”Den store præcision gør det muligt at lave udskæringer, der låser hinanden som puslespilsbrikker, så man kan undgå at sætte protesen fast med skinner og skruer. Vi forventer, at teknikken vil medføre færre skader på knoglen og en bedre heling og styrke,” fortæller Thomas Baad-Hansen.

Robotkirurgi skal forbedre proteser til patienter med knoglesarkom

I et stort nyt forskningsprojekt vil danske forskere ved hjælp af robotkirurgi udvikle en ny og mere præcis operation til patienter med knoglesarkomer. Formålet er færre skader på knoglen og en bedre heling og styrke.

Grundlaget for det nye projekt er en avanceret teknologi, som benytter laserudskæringer med robotkirurgi. En metode, der allerede er kendt i kæbekirurgien. Med teknologien kan man lave udskæringer i knogler, som er mere præcise, end hvad kirurgers hænder kan udføre.

Det forklarer overlæge og professor Thomas Baad-Hansen, der leder det nye forskningsprojekt ved Aarhus Universitetshospitals ortopædkirurgiske klinik.

”Den store præcision gør det muligt at lave udskæringer, der låser hinanden som puslespilsbrikker, så man kan undgå at sætte protesen fast med skinner og skruer. Vi forventer, at teknikken vil medføre færre skader på knoglen og en bedre heling og styrke,” siger han på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Projektet, der bærer titlen ’Anvendelse af låsende robotguidede laserosteotomier i biologisk rekonstruktion ved brug af fri fibula graft i sarkom kirurgi’, har modtaget 1,725 mio. kr. i forskningsstøtte fra Kræftens Bekæmpelse og indledes i 2024.

Ikke et problemfrit indgreb

Knoglesarkomer rammer ofte børn eller unge voksne, og her foretrækker man ofte at rekonstruere det fjernede knoglestykke med et knoglestykke fra patientens eget underben. Det sker ved, at ortopædkirurgen skærer knoglestykket til med en særlig sav og sætter det fast på den nye placering med skinner og skruer.

Det er ikke et problemfrit indgreb, og 10-15 procent af patienterne får pseudoartrose, hvor der dannes en slags falsk led mellem knoglen og protesen som følge af manglende stabilitet eller blodforsyning i det opererede knogleområde.

Derudover giver det indopererede metal en risiko for infektioner og gør det samtidig umuligt at følge patienten med MR-scanninger. Derfor bliver man nødt til at undersøge patienterne ved hjælp af almindelig røntgen, og det er ikke optimalt, når man gerne både vil se protesen og holde øje med tilbagefald.

Ved hjælp af den nye teknologi kan man undgå at sætte metal ind i patientens krop, ligesom man undgår den varme, der opstår, når kirurgen saver i knoglen, som øger risikoen for pseudoartrose.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Tandlægeforeningens formand havde fået Christian Tafdrups ’Speak No Evil’ præsenteret som en komedie-thriller. Men filmen er en ”hardcore-gyser” med et vanvittigt plot. ”Se den, men ha’ en pude med til at gemme dig under,” tilråder Torben Steen Schønwaldt.

BØGER: Læge Ulrik Hjerpsted serverer personlig erfaring og funktionel medicin i letfordøjelige bidder. Men mellem de grønne tallerkener og inflammationsfrie idealer udviskes grænsen mellem dokumenteret viden og anekdotisk overbevisning.

KULTUR: Kan en blyant, et blankt stykke papir og nogle få minutters stilhed gøre en forskel for patienter, der lever med kroniske sygdomme? Det spørgsmål bliver nu omdrejningspunktet i et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Gødstrup.

STANDUP: For tredje år i træk optræder danske standupkomikere gratis med velgørenhedsshowet Comedy Mod Cancer. Overskuddet går til Børnecancerfonden, og donationen er ifølge fondens direktør vigtig.

KULTUR-TEMPERATUR: Professor, overlæge Henrik Frederiksen har lige været i Musikhuset Aarhus med sin familie. Han anbefaler at dele kulturelle oplevelser med sine nærmeste. Det er næsten en oplevelse i oplevelsen at snakke videre bagefter, siger overlægen, der selv synger i rytmisk kor.

UDSTILLINGER: Hospitalsdirektør, regionsrådsformand, efterladte og personale var sidste uge samlet for at afsløre et af Erik Clausens sidste malerier. ’Uendelig’ skal fremover hænge på Amager Hospital, hvor multikunstneren var i behandling i sin sidste tid.

UDSTILLING: Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, får sin egen statue i anledning af 150-året for kvinders adgang til Københavns Universitet.

KULTUR-TEMPERATUR: For 25 år siden optrådte professor og pandemi-ekspert Lone Simonsen med klassiske jazznumre – såkaldte jazzstandards – mens hun arbejdede for WHO. Det står stadig for hende som en gylden tid, både som forsker og formidler.

BØGER: ’Manual til følsomme mennesker’ fremstår velment og som om, at den er baseret på mange terapeutiske kilometer i benene. Desværre virker selvhjælpsbogen til sensitive sjæle også sludrende og dilettantisk udført. 

STREAMING: Netflix-dramaet ´Joy´ er en fængende historie om udviklingen af kunstig befrugtning og det evige opgør mellem etablerede dogmer og videnskabelige nybrud. Men filmen lider under en standardiseret dramaturgi, som gør ´Joy´ til en hyggelig oplevelse, der er svær at huske.