Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Neoadjuverende immunterapi viser lovende effekt mod hoved-halskræft

ESMO: Knap en tredjedel af patienter med hovedhalskræft (HNSCC) i stadie II-IVB får næsten komplet respons på behandling med immunterapi i neoadjuverende setting.

Det viser resultater fra IMCISION-studiet, der er blevet præsenteret (Abstrakt LBA40) på årets virtuelle ESMO-kongres. Behandlingen er lovende, men vi ved endnu ikke, hvilke patienter, der vil have gavn af neoadjuverende immunterapi, siger Niels Gyldenkerne, overlæge ved Odense Universitetshospital.

IMCISION undersøgte Opdivo (nivolumab) alene og nivolumab plus Yervoy (ipilimumab) i adjuverende setting til patienter med HNSCC i stadie II-IVB, som egnede sig til kirurgi. De 32 inkluderede patienter blev behandlet med nivolumab (240 mg i uge 1 og 3) eller nivolumab (240 mg i uge 1 og 3) plus ipilimumab (1mg/kg i uge 1) forud for kirurgi. Studiets primære endepunkt var patologisk respons.

Data fra studiet viser, at 31 procent af patienterne havde næsten komplet respons (pCR) på behandlingen, mens andre 31 procent havde partiel respons (20-89 procent). 14 måneder efter neoadjuverende behandling var samtlige af de patienter, som opnåede pCR, relapsfri (RFS). 

Vanskeligt at selektere

Niels Gyldenkerne overværede præsentationen af IMCISION, og finder resultaterne fra studiet interessante og lovende. Han mener dog, at der fortsat er lang vej til, at neoadjuverende immunterapi til HNSCC potentielt kan blive en realitet i klinikken.

"De godt 30 procent af patienterne, som får komplet respons på behandlingen, har god grund til at være jublende glade, men for de resterende 70 procent ser det anderledes ud. Dem giver vi jo reelt en behandling, som ikke virker, og som er associeret med en tung bivirkningsbyrde. Indtil vi bliver klogere på, hvem der har gavn af behandlingen, har den ikke gang på jorden," siger han.

I IMCISION fik seks patienter nivolumab alene, mens de resterende 26 patienter fik nivolumab kombineret med ipilimumab. Grad 3-4 bivirkninger blev observeret hos 11 ud af 32 patienter. I abstraktet oplyses det, at disse bivirkninger var håndterbare.

Behov for hurtige prøvesvar

Førend neoadjuverende immunterapi til HNSCC kan blive en realitet er der, ifølge Niels Gyldenkerne, behov for OS-data, som kan bekræfte, om responsraterne kan konverteres til en forlænget overlevelse. Ydermere er det så nødvendigt at udvikle en metode til at selektere patienterne, så det alene er de patienter, der har gavn af immunterapi i den neoadjuverende setting, der får behandlingen.

"Vi har brug for effektive markører til selektion af patienterne. Det er vigtigt, at det er markører, vi effektivt og hurtigt kan teste for i praksis. For patienter med HNSCC er det vigtigt, at der ikke går lang tid fra diagnose til behandlingsstart, og derfor nytter det ikke noget, at vi skal vente på et analyseresultat, der er tre uger undervejs – for så er toget altså kørt," siger Niels Gyldenkerne.

Kultur

  • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

    BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

  • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

    BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

  • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

    MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

  • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

    BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

  • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

    PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

  • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

    KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

  • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

    BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

  • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

    PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

  • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

    BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.

  • Hernings kulturtilbud overrumplede Karin Friis Bach

    KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange kommer store kulturoplevelser til én, når man mindst venter det. Bare spørg den centrale sundhedspolitiker Karin Friis Bach fra Det Radikale Venstre.