Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Brystkræftoverlevere med diabetes har markant øget risiko for hjerte-kar-sygdom

Sixten Harborg

SABCS:  Der er en betydelig øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og dødelighed hos brystkræftoverlevere med diabetes, især blandt kemoterapibehandlede. Resultaterne kalder på tættere opfølgning af patienter i høj risiko for hjerte-kar-sygdom, vurderer forfatterne bag studiet.

”Den næsthyppigste dødsårsag blandt brystkræftoverlevere er død af hjerte-kar-sygdom, og derfor bør vi forbedre vores metoder til metabolisk screening for at identificere, hvilke patienter behandlede for brystkræft der har den højeste risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme,” siger Sixten Harborg, læge og gæsteforsker ved Channing Division of Network Medicine på Brigham and Women's Hospital & Harvard Medical School samt ph.d.-studerende på Kræftafdelingen ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Han præsenterede det svensk-danske studie, som var et late-breaking abstract (P1.06.10) på San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2024. Abstractet modtog en pris for studiets patientrelevans fra patientorganisationen GRASP (Guiding Researchers and Advocates to Scientific Partnerships).    

Høj risiko efter kemoterapi

Studiet inkluderede data fra 1.099 brystkræftoverlevere fra Malmö Diet and Cancer Study (MDCS), som blev fulgt i en medianperiode på 10,7 år (1991 til 2020).

Forskerne indsamlede data om kardiovaskulære hændelser (myokardieinfarkt, hjertesvigt og slagtilfælde, CVE’er) gennem svenske nationale registre samt informationer om diabetes diagnosticeret før og efter brystkræftdiagnosen.

Yderligere analyser blev stratificeret efter behandlingstyper som kemoterapi, endokrin terapi og strålebehandling.

Resultaterne viser, at:

  • Brystkræftoverlevere med diabetes havde en 44 procent højere risiko for CVE’er sammenlignet med dem uden diabetes (HR 1,44, 95 % CI 1,05-1,99). 
  • Hos overlevere, der modtog kemoterapi, var risikoen for CVE’er særlig markant (HR 2,34, 95 % CI 1,16-4,72). 
  • For kvinder, der udviklede diabetes efter brystkræftdiagnosen, var risikoen for CVE’er øget med 54 procent (HR 1,54, 95 % CI 1,00-2,39). Denne risiko var endnu højere blandt kemoterapibehandlede i denne gruppe (HR 3,46, 95 % CI 1,24-9,66). 
  • Diabetes var også forbundet med en mere end fordoblet risiko for kardiovaskulær dødelighed (HR 2,23, 95 % CI 1,38-3,60). 

Der var ingen signifikante forskelle, når analyserne blev stratificeret efter endokrin terapi eller strålebehandling.

Forebyggelse af kardiovaskulær toksicitet

Ifølge forskerne kan tidlig påvisning og behandling af diabetes muligvis reducere de langsigtede kardiovaskulære risici.

”I dette studie beskriver vi risici for brystkræftpatienter med diabetes, og resultaterne antyder, at yderligere forskning bør fokusere på at forstå, om vi ved at identificere dysregulering i håndteringen af diabetes og tidlige stadier af hjerte-kar-sygdom under og efter adjuverende kræftbehandling kan skåne vores patienter for at udvikle alvorlige komplikationer og morbiditet,” siger Sixten Harborg og uddyber:

”Eventuelle fordele ved tættere monitorering for hjerte-kar-sygdomme blandt brystkræftoverlevere ville være muligheden for primær forebyggelse af kardiovaskulære hændelser som følge af kræftbehandling. Således ville formålet være at undgå eller minimere udviklingen af kræftbehandlingsrelateret kardiovaskulær toksicitet hos tidligere brystkræftpatienter.”

Ny forskning om screening for diabetes på vej

Der er flere danske projekter, der undersøger betydningen af rådgivning om forebyggelse af diabetes blandt brystkræftoverlevere, og der er publiceret flere forskningsartikler om risikoen for udvikling af diabetes fra forskergrupper ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Et nyligt studie fra professor Deirdre Cronin-Fentons gruppe fra Aarhus Universitet har vist en øget risiko for udvikling af type 2-diabetes blandt brystkræftoverlevere.

”Data er dog stadig for usikre til at kunne anbefale systematisk screening for diabetes på nuværende tidspunkt, idet vi stadig mangler viden om, hvornår i forløbet det i så fald skulle igangsættes, og blandt hvilke patienter det vil være mest hensigtsmæssigt. Et studie, der har til formål at belyse dette, er aktuelt i gang ved Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital, og vi forventer os at have resultater herpå om et års tid,” siger Sixten Harborg.

Mens der findes retningslinjer for kardio-onkologi og forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme blandt kræftoverlevere udviklet af European Society of Cardiology, findes der ingen internationale anbefalinger for opfølgning blandt brystkræftoverlevere, der inkluderer screening for diabetes.

SABCS

Kultur

UDSTILLING: Fra 26. marts til 21. december 2025 sætter Medicinsk Museion i København fokus på tænder og deres betydning for både krop og kultur. Her får besøgende mulighed for at dykke ned i tændernes forunderlige verden, fra brutale tandudtrækninger hos smeden til den nyeste forskning i, hvordan mundens sundhed hænger sammen med resten af kroppen.

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.