"Der sker revolutioner på kræftbehandlingsområdet i disse år, men desværre er Danmark provokerende langsomme til at godkende ny effektiv kræftmedicin," siger Ditte Giese. Foto: DR
Kendte strømmer til for at støtte Ditte Giese med kræftbehandling på privathospital
Journalist og debattør Ditte Giese fik konstateret brystkræft i 2019, som siden er blevet uhelbredelig. Hun er nu løbet tør for gode behandlingsmuligheder i det offentlige, og venner og kendte samler nu ind, så hun kan få effektiv behandling på privathospital.
Hun fortalte selv i den modige podcastserie "Ditte Giese er blevet for syg” for nogle år siden, at hun fik konstateret kronisk brystkræft i stadie 4, selv om hun ellers et par måneder forinden havde gennemgået operation og kemobehandling for det, som lægerne troede var en lokaliseret brystkræft.
Ditte Giese skrev i sin blog på Heartbeats sidste sommer, at hun nu var en af dem, der venter på at komme i betragtning til lægemidlet Enhertu, fordi medicinen endnu ikke er godkendt til hendes patientgruppe i Danmark.
Ditte Gieses egen behandlende læge anbefaler medicinen, men kan ikke tilbyde den, når den er under vurdering i Medicinrådet.
Derfor har Ditte Giese valgt at søge mod det private. Sagen er dog, at det kommer til at koste flere penge, end de fleste kan skrabe sammen selv.
”Ditte Giese skal i gang med en ny kræftbehandling, der er akut nødvendig, men endnu ikke tilgængelig for Dittes sygdomsprofil. Hendes læger på Rigshospitalet anbefaler og bakker op om behandlingen, de afventer blot Medicinrådets godkendelse. Men Ditte har ikke tid til at vente,” lyder det i et opslag, der er blevet delt af en lang række offentlige personer, herunder journalist og TV-vært Stephanie Surrugue, TV-personlighed Lasse Rimmer, forfatter og dokumentarist Mads Brügger, forfatter og radiovært Martin Kongstad og tidligere minister Simon Emil Ammitzbøll.
I opslaget skriver vennerne, at Ditte er alvor syg, og at hun er gået i gang med behandlingen på et dansk privathospitalet AROS i Aarhus, men det er dyrt og koster 95.000 kroner per behandling, og dem skal hun have ni af frem til sommer.
”Derfor beder hendes venner nu om penge til at købe behandlingen til Ditte nu, så kræften ikke spreder sig yderligere, og så hun kan få flere gode år.”
Vennerne håber, at Medicinrådet vil være færdige med at vurdere og forhandle prisen på medicinen til sommer, så den bliver tilgængelig i det offentlige.
Ditte Giese skrev selv i sin blog på Heartbeats i sommeren 2023:
"Der sker revolutioner på kræftbehandlingsområdet i disse år, men desværre er Danmark provokerende langsomme til at godkende ny effektiv kræftmedicin. En af årsagerne er naturligvis, at vi har et kollektivt og solidarisk hospitalsvæsen, hvor pengene skal strække til mest og flest, og der derfor naturligvis er nødt til også at indgå økonomiske overvejelser, når en behandling skal godkendes. Men det virker dumt, at mange nye kræftbehandlinger ligger til afgørelse i årevis hos Medicinrådet – efter at de for længst er godkendt i alle mulige andre lande og det europæiske lægemiddelagentur, EMA."
Ditte Giese tilhører en stadig voksende gruppe af brystkræftramte, som selv må købe sig til behandling i det offentlige. I Sundhedspolitisk Tidsskrift fredag fortæller patienten Lena Rosenkilde således, at hun har fået sit tredje afslag på behandling med Enhertu i det offentlige trods god effekt på privathospital. Begrundelsen for afslaget har sundhedsminister Sophie Løhde ellers afvist som tilstrækkeligt grundlag.
Lena Rosenkilde må derfor fortsætte med selv at betale.
“Det er utroligt mange penge for mig. Jeg er på ingen måde rig, og jeg ved simpelthen ikke længere, hvor jeg skal finde penge til at fortsætte behandlingen,” fortæller hun.
Læs artiklen her:
Tredje afslag på kræftbehandling trods dokumenteret effekt: Jeg kunne ikke få vejret