Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


”Studiet af tripletbehandling med inavolisib ser meget lovende ud med fordobling af PFS og trend mod forbedret OS. Der er potentielt tale om en ny behandlingsmulighed,” siger Hella Danø.

Potentielt praksisændrende: Ny tripletbehandling fordobler PFS og ORR ved avanceret HR+ brystkræft

SABCS: Lægemidlet inavolisib fordobler progressionsfri overlevelse (PFS) og objektiv responsrate (ORR), når det tillægges standard førstelinjebehandling med palbociclib og fulvestrant ved HR+, HER2-negativ lokal-avanceret eller metastatisk brystkræft.

Det viser et nyt studie offentliggjort på den amerikanske brystkræftkongres SABCS 2023 (abstract #GS3-13).

”Studiet af tripletbehandling med inavolisib ser meget lovende ud med fordobling af PFS og trend mod forbedret OS. Der er potentielt tale om en ny behandlingsmulighed,” siger Hella Danø, ph.d. og ledende overlæge på Onkologisk Palliativ Afdeling på Nordsjællands Hospital.

Også på Rigshospitalet er der begejstring at spore.

”Det er spændende og lovende resultater, men follow-up i studiet er kort, og det er derfor for tidligt at drage en endelig konklusion ud fra de præsenterede resultater,” siger Christina Bjerre, afdelingslæge på Afdeling for Kræftbehandling, Rigshospitalet. Både Christina Bjerre og Hella Danø var tilstede under præsentationen.

Tungere bivirkningsprofil

Selv om triplebehandlingen har større effekt, så er der også en tungere bivirkningsprofil. For eksempel stopper 6,8 procent af patienterne behandlingen i den eksperimentelle arm på grund af adverse events. I kontrolarmen er procentsatsen 0,6.

”Der er flere patienter i den eksperimentelle arm, som stopper behandling på grund af adverse events. Det kunne være interessant at se, hvad tripletbehandlingen har af indvirkning på livskvalitetsmål (QoL, red.),” siger Hella Danø.

Bivirkningsprofilen er dog velkendt fra andre lægemidler, siger Christina Bjerre.

”Bivirkningsprofilen er, som vi har set i andre studier på PIK3CA-hæmmere med hyperglykæmi, diarre og stomatit, som kræver tæt opfølgning og understøttende behandling,” siger Christina Bjerre.

PFS fordoblet

Studiet undersøgte  patienter med PIK3CA-mutation og hormonreceptorpositiv HER2-normal brystkræft, som fik tilbagefald under eller inden for 12 måneder efter afsluttet adjuverende endokrin behandling, eller som ikke tidligere havde fået behandling for fremskreden brystkræft.

Det primære endepunkt var investigator-vurderet PFS (INV-PFS) med de sekundære endepunkter samlet overlevelse (OS) og objektiv responsrate (ORR).

Resultaterne viste efter 21,3 måneders median opfølgning:

  • At den mediane INV-PFS var 15,0 måneder (95 % konfidensinterval [CI] = 11,3-20,5) for gruppen, der fik tripletbehandlingen, mens den var 7,3 måneder (95 procent CI = 5,6-9,3) for kontrolgruppen (hazard ratio 0,43; 95 % CI = 0,32-0,59).
  • Landmark INV-PFS event-fri rater ved 6, 12, og 18 måneder var henholdsvis 82,9 procent, 55,9 procent, og 46,2 procent med inavolisib, og 55,9 procent, 32,6 procent, og 21,1 procent med placebo.
  • OS viste en tendens til fordel for inavolisib (hazard ratio 0,64; 95 % CI = 0,43, 0,97; p = 0,0338 [grænse 0,0098 eller hazard ratio 0,592]), med fortsat opfølgning.
  • Landmark OS event-fri rater ved 12 og 18 måneder var 85,9 procent og 73,7 procent med inavolisib, og 74,9 procent og 67,5 procent med placebo.
  • De bekræftede ORR'er var 58,4 procent med inavolisib og 25 procent med placebo.

Tungere bivirkningsprofil

Bivirkningsprofilen for inavolisib-armen var noget tungere.

  • Grad 3–4 bivirkninger (AEs) med inavolisib og placebo fordelte sig således:
  • neutropeni på 80,2 procent og 78,4 procent;
  • hyperglykæmi på 5,6 procent og 0 procent;
  • diarré på 3,7 procent og 0 procent;
  • stomatitis og slimhindebetændelse på 5,6 procent og 0 procent;
  • udslæt på 0 procent og 0 procent.

Raten for afbrydelse af behandling på grund af AEs var 6,2 procent for inavolisib og 0,6 procent for placebo. Der var ingen behandlingsrelaterede grad 5 AEs.

 

SABCS

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Tandlægeforeningens formand havde fået Christian Tafdrups ’Speak No Evil’ præsenteret som en komedie-thriller. Men filmen er en ”hardcore-gyser” med et vanvittigt plot. ”Se den, men ha’ en pude med til at gemme dig under,” tilråder Torben Steen Schønwaldt.

BØGER: Læge Ulrik Hjerpsted serverer personlig erfaring og funktionel medicin i letfordøjelige bidder. Men mellem de grønne tallerkener og inflammationsfrie idealer udviskes grænsen mellem dokumenteret viden og anekdotisk overbevisning.

KULTUR: Kan en blyant, et blankt stykke papir og nogle få minutters stilhed gøre en forskel for patienter, der lever med kroniske sygdomme? Det spørgsmål bliver nu omdrejningspunktet i et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Gødstrup.

STANDUP: For tredje år i træk optræder danske standupkomikere gratis med velgørenhedsshowet Comedy Mod Cancer. Overskuddet går til Børnecancerfonden, og donationen er ifølge fondens direktør vigtig.

KULTUR-TEMPERATUR: Professor, overlæge Henrik Frederiksen har lige været i Musikhuset Aarhus med sin familie. Han anbefaler at dele kulturelle oplevelser med sine nærmeste. Det er næsten en oplevelse i oplevelsen at snakke videre bagefter, siger overlægen, der selv synger i rytmisk kor.

UDSTILLINGER: Hospitalsdirektør, regionsrådsformand, efterladte og personale var sidste uge samlet for at afsløre et af Erik Clausens sidste malerier. ’Uendelig’ skal fremover hænge på Amager Hospital, hvor multikunstneren var i behandling i sin sidste tid.

UDSTILLING: Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, får sin egen statue i anledning af 150-året for kvinders adgang til Københavns Universitet.

KULTUR-TEMPERATUR: For 25 år siden optrådte professor og pandemi-ekspert Lone Simonsen med klassiske jazznumre – såkaldte jazzstandards – mens hun arbejdede for WHO. Det står stadig for hende som en gylden tid, både som forsker og formidler.

BØGER: ’Manual til følsomme mennesker’ fremstår velment og som om, at den er baseret på mange terapeutiske kilometer i benene. Desværre virker selvhjælpsbogen til sensitive sjæle også sludrende og dilettantisk udført. 

STREAMING: Netflix-dramaet ´Joy´ er en fængende historie om udviklingen af kunstig befrugtning og det evige opgør mellem etablerede dogmer og videnskabelige nybrud. Men filmen lider under en standardiseret dramaturgi, som gør ´Joy´ til en hyggelig oplevelse, der er svær at huske.