Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Faste kombineret med kemo får tumorer til at skrumpe

Den rette kaloriefattige diæt kombineret med kemoterapi kan ikke kun beskytte kroppens eget immunsystem, men også få det til at angribe kræftceller.

Det viser en ny undersøgelse, som er offentliggjort i Cancer Cell og blev præsenteret på den internationale konference Healthy Ageing i slutningen af august.

I undersøgelsen har forskerne i musemodeller studeret, hvilken effekt en fire-dages lavkalorie, fastelignende kost har på brystkræfttumorer. Musene blev observeret i seks uger, mens de fik tre cykler af enten kemoterapi og diæt, kun kemoterapi eller kun faste-kost.

Kosten skærer de næringsstoffer væk, som kræftcellerne har brug for, mens immunsystemets vigtigste celler får, hvad de har brug for. Diæten er plantebaseret og indeholder meget lidt protein og sukker. Desuden er den også rig på D-vitamin, zink og fedtsyrer, som T-cellerne, der er immunsystemets vigtigste våben mod kræft, behøver for at fungere.

Forsøgene viste, at faste-kosten i kombination med kemoterapi fik musenes tumorer til i gennemsnit at skrumpe ind til halvdelen af den volumen, som tumorerne i mus, som kun fik kemoterapi, havde.

Forskerne har på celleniveau undersøgt, hvad der fik tumorerne til at skrumpe, og har fundet to forklaringer.

Dels førte fastekosten kombineret med kemo til en 33 procents stigning i niveauerne af hvide blodlegemer og en fordobling af antallet af progenitorceller i knoglemarven.

I sammenligning med en kontrolgruppe fik de mus, der kun fik kemoterapi (doxorubicin), 70 procent flere T-celler, mens de mus, der kun modtog fastekosten, fik 80 procent flere T-celler. De mus, der modtog begge behandlinger, fik 240 procent flere T-celler.

Desuden var forskerholdet i stand til at vise, at et specifikt enzym kaldet HO-1, som normalt er i høje niveauer i kræftceller, blev svækket, når musene fastede.

Indtil videre har forskerholdet undersøgt kombinationen af faste og kemoterapi i bryst- og hudkræft, men de tror, at det er sandsynligt, at princippet også gælder for andre kræftformer:

 

Næste skridt for forskerne er mere langsigtede undersøgelser for at påvise, at deres strategier kan være effektive i mennesker. Sikkerheden ved fastekosten er allerede testet i kræftpatienter, og forskerne arbejder nu sammen med flere hospitaler for at kunne teste, hvordan kosten hjælper kræftpatienter med at reagere på behandlingen.

Kultur

MUSIK: Et anderledes videnskabeligt forsøg fandt sted på den seneste udgave af heavy metal-festivalen Copenhell. 45 festivaldeltagere fik hånden nedsænket i iskoldt vand og fik målt deres smerteoplevelse, mens de lyttede til først Slayers ’Raining Blood’ og derefter Enyas ’Orinoco Flow’.

KULTUR-TEMPERATUR: Peder Hvelplund (Enhedslisten) ser Primo Levis roman om livet i Auschwitz under Holocaust som et fantastisk vidnesbyrd om forråelse i et samfund. Det er også aktuelt i forhold til eksempelvis Israel-Palæstina-konflikten, mener sundhedsordføreren.

DOKUMENTAR: ’Memory Wars’ er en fascinerende, men ensidig dokumentar om den amerikanske psykolog Elizabeth Loftus, som i årtier har været den, forsvarsadvokater ringer til, hvis de vil så tvivl om et vidnes erindringer. Filmen formår kun at ridse i overfladen af den kontrovers, der omgærder hovedpersonen.

En dansk kunstner, der tilbragte 56 år af sit liv på et psykiatrisk hospital, bliver nu en del af en stor international udstilling i New York. Kunstneren, der er kendt som Ovartaci, vil få sine værker vist side om side med verdensberømte navne som Salvador Dalí, Francis Bacon og Marcel Duchamp.

FILM: Dokumentarfilmen ’The Tender Revolution’ opstiller en række miniportrætter af hårdtarbejdende mennesker i nutidens Tyskland. Ingen af dem møder meget anerkendelse for deres slid med syge og trængende mennesker.  Filmen rummer masser af empati og forandringstørst, men fokus bliver flere steder lidt uskarpt.

MEDIER: Dansk Selskab for Patientsikkerhed har offentliggjort en kanon med 24 værker, der anses for at være centrale i arbejdet med patientsikkerhed. Værkerne dækker både historiske og nutidige perspektiver og skal styrke forståelsen af patientsikkerhed som et fagligt felt. Lanceringen falder sammen med den internationale patientsikkerhedsuge i uge 11, hvor der verden over sættes fokus på vigtigheden af patientsikkerhed.

FILM: Dokumentarfilmen ´Human Race´ er et opløftende og sympatisk portræt af en topforskers jagt på svar, på konkurrence i videnskaben og på livets vilkårlighed.

KULTUR-TEMPERATUR: Inge Kristensen er direktør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Lige nu – i uge 11 – , hvor det er international patientsikkerhedsuge, minder hun om, hvordan bøger og kunst kan bruges også af sundhedsprofessionelle til at bevare kompas og perspektiv i arbejdet med patienten.

MUSIK: Sangens Hus i Herning samarbejder med sundhedsforvaltningerne i 25 kommuner om at etablere såkaldte sundhedskor. Korene er målrettet mennesker, som har udfordringer med fysisk eller psykisk mistrivsel. Her skaber sang og musik et fællesskab, uden at deltagerne behøver at være bange for at løbe tør for ord.

FILM: Den debuterende instruktør Sylvia Le Fanu skildrer stilfærdigt, stramt og med stor formåen, hvordan en kræftpatients sidste tid kan se ud for en lille familie.