Faste kombineret med kemo får tumorer til at skrumpe
Den rette kaloriefattige diæt kombineret med kemoterapi kan ikke kun beskytte kroppens eget immunsystem, men også få det til at angribe kræftceller.
Det viser en ny undersøgelse, som er offentliggjort i Cancer Cell og blev præsenteret på den internationale konference Healthy Ageing i slutningen af august.
I undersøgelsen har forskerne i musemodeller studeret, hvilken effekt en fire-dages lavkalorie, fastelignende kost har på brystkræfttumorer. Musene blev observeret i seks uger, mens de fik tre cykler af enten kemoterapi og diæt, kun kemoterapi eller kun faste-kost.
Kosten skærer de næringsstoffer væk, som kræftcellerne har brug for, mens immunsystemets vigtigste celler får, hvad de har brug for. Diæten er plantebaseret og indeholder meget lidt protein og sukker. Desuden er den også rig på D-vitamin, zink og fedtsyrer, som T-cellerne, der er immunsystemets vigtigste våben mod kræft, behøver for at fungere.
Forsøgene viste, at faste-kosten i kombination med kemoterapi fik musenes tumorer til i gennemsnit at skrumpe ind til halvdelen af den volumen, som tumorerne i mus, som kun fik kemoterapi, havde.
Forskerne har på celleniveau undersøgt, hvad der fik tumorerne til at skrumpe, og har fundet to forklaringer.
Dels førte fastekosten kombineret med kemo til en 33 procents stigning i niveauerne af hvide blodlegemer og en fordobling af antallet af progenitorceller i knoglemarven.
I sammenligning med en kontrolgruppe fik de mus, der kun fik kemoterapi (doxorubicin), 70 procent flere T-celler, mens de mus, der kun modtog fastekosten, fik 80 procent flere T-celler. De mus, der modtog begge behandlinger, fik 240 procent flere T-celler.
Desuden var forskerholdet i stand til at vise, at et specifikt enzym kaldet HO-1, som normalt er i høje niveauer i kræftceller, blev svækket, når musene fastede.
Indtil videre har forskerholdet undersøgt kombinationen af faste og kemoterapi i bryst- og hudkræft, men de tror, at det er sandsynligt, at princippet også gælder for andre kræftformer:
Næste skridt for forskerne er mere langsigtede undersøgelser for at påvise, at deres strategier kan være effektive i mennesker. Sikkerheden ved fastekosten er allerede testet i kræftpatienter, og forskerne arbejder nu sammen med flere hospitaler for at kunne teste, hvordan kosten hjælper kræftpatienter med at reagere på behandlingen.