Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

I fremtiden kan kræftmedicin blive brygget på bagegær

Et tværfagligt, internationalt team af forskere fra DTU har påvist, at det er muligt at producere kræftmedicinen vinblastin syntetisk ved hjælp af genetisk modificerede gærceller.

Vinblastin tilhører gruppen af såkaldte monoterpene, indole alkaloider (MIA’er). MIA’er er biologisk aktive og kan bruges i behandlingen af en række forskellige sygdomme. Molekylerne er imidlertid meget komplekse og derfor vanskelige at producere syntetisk. Formålet med forskningsprojektet fra DTU var at bevise, at det kunne lade sig gøre at at producere MIA'er syntetisk.

I projektet, som er publiceret i Nature, demonstrerer forskerne en de novo mikrobiel biosyntese af vindolin og catharanthine ved hjælp af en højt konstrueret gær og in vitro kemisk kobling til vinblastin. Undersøgelsen viser en meget lang biosyntetisk vej omdannet til en mikrobiel cellefabrik, herunder 30 enzymatiske trin ud over de indfødte gærmetabolitter geranylpyrophosphat og tryptophan til catharanthin og vindolin.

Selvom arbejdet var vanskeligt, og der er behov for mere forskning, forventer forfatterne, at gærceller vil være en skalerbar platform til produktion af mere end 3.000 naturligt forekommende MIA’er og millioner af nye analoger i fremtiden.

Ifølge forfatterne er de kemoterapeutiske lægemidler vincristin, irinotecan og topotecan blandt de mange nye vigtige MIA’er, der nu kan produceres baseret på den nye gær-platform. De er alle på WHO’s liste over essentielle lægemidler sammen med vinblastin.

Kan afbøde lægemiddelmangel

I sommeren og efteråret 2019 oplevede flere kræftpatienter, at deres behandling blev afbrudt på grund af mangel på stofferne vinblastin og vincristin, som begge er vigtige kemoterapeutiske lægemidler i behandlingen af flere forskellige kræfttyper, og som udvindes af bladene fra planten Purpurøje (Catharanthus roseus). Den mangel, som opstod i 2019 og varede indtil 2021, skyldtes hovedsageligt forsinkelser i leveringen af Purpurøje.

Produktion af medicin ved hjælp af billige og vedvarende substrater som gær, sukker og aminosyrer kan afhjælpe fremtidige mangler og skabe en mere bæredygtig økonomi, som ikke er afhængig af dyrkede eller sjældne organismer, påpeger forskerne bag projektet.

"I de sidste par år har vi set flere tilfælde, hvor der er opstået mangel på disse lægemidler på markedet. Manglerne opstår oftere og oftere – og det vil de sandsynligvis blive ved med. Derfor ønsker vi at etablere nye forsyningskæder for disse og andre molekyler. Dette resultat er en blåstempling af vores arbejde, men der er stadig lang vej igen med hensyn til at kunne opskalere og optimere cellefabrikken yderligere, så vi kan producere ingredienserne på en mere omkostningseffektiv måde,” siger seniorforsker ved DTU Biosustain og hovedforfatter af artiklen i Nature Jie Zhang på DTU’s hjemmeside.

Forskningsprojektet, som startede i 2015 med et samlet budget på ni mio. EURO, er finansieret af Novo Nordisk Fonden, EU og BioInnovation Institute. Det involverede et tværfagligt team af forskere med speciale i blandt andet kemi, analyse, billeddannelse, bioinformatik, maskinlæring og karakterisering.

Kultur

  • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

    BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

  • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

    BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

  • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

    MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

  • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

    BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

  • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

    PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

  • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

    KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

  • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

    BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

  • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

    PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

  • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

    BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.

  • Hernings kulturtilbud overrumplede Karin Friis Bach

    KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange kommer store kulturoplevelser til én, når man mindst venter det. Bare spørg den centrale sundhedspolitiker Karin Friis Bach fra Det Radikale Venstre.