Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


“Det er meget pænt og ikke noget, man ser ved kemoterapi. Det er ikke resultater, der kommer til at ændre klinisk praksis, men det er teoriskabende resultater, fordi det rykker ved den gængse antagelse," siger Jens Benn Sørensen.

Neoadjuverende immunterapi forlænger overlevelsen uanset antal behandlingsserier

ELCC: Perioperativ Opdivo (nivolumab) forlænger den hændelsesfri overlevelse ved resektabel ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) sammenlignet med kemoterapi. Effekten er til stede uanset, hvor mange serier immunterapi, patienterne får forud for kirurgi.

Det viser en eksplorativ analyse fra fase III-studiet CheckMate 77T (abstract #LBA2), der blev præsenteret ved en Mini Oral Session onsdag på den europæiske lungekræftkongres ELCC.

Fordelen ved at behandle med neoadjuverende nivolumab var også til stede, selvom deltagerne havde modtaget under fire serier immunterapi forud for kirurgi. Det kan give klinikere og patienter mere ro i maven, når patienter er nødt til at afbryde neoadjuverende behandling, eksempelvis grundet toxicitet, siger Jens Benn Sørensen, overlæge på Rigshospitalets onkologisk afdeling.

“Det er glimrende at se, fordi man ellers kunne være i tvivl om, hvilken effekt patienterne får af behandlingen, når de ikke modtager alle tre serier, som er standarden herhjemme. Nu skal vi ikke længere være lige så bekymrede for konsekvenserne, når patienterne ophører behandlingen før tid,” siger han.

Den nye eksplorative analyse fra CheckMate 77T inkluderede 461 voksne med ubehandlet, resektabelt stadium IIA-IIIB NSCLC, som blev randomiseret 1:1 til at modtage enten nivolumab plus kemoterapi og  efterfølgende adjuverende nivolumab eller placebo plus kemoterapi efterfulgt af adjuverende placebo.

Forskerne undersøgte herefter på de kliniske effekter alt efter, om deltagerne havde modtaget fire serier neoadjuverende terapi eller mindre end fire serier. For størstedelen af de deltagere, der ophørte den neoadjuverende behandling før tid, var årsagen behandlingsophøret toxicitet.

Rykker ved gængs opfattelse 

Blandt patienter, der gennemførte fire serier af neoadjuverende behandling blev både den hændelsesfrie overlevelse (EFS) og den patologisk komplette responsrate (PCR) forbedret i nivolumab-armen versus i kemoterapi-armen.

For patienter, der havde fået færre end fire serier immunterapi, og som efterfølgende fik foretaget en kirurgisk resektion, var PCR 35 procent i nivolumab-gruppen versus nul procent i placebo-gruppen. Det er en yderst flot rate, siger Jens Benn Sørensen.

“Det er meget pænt og ikke noget, man ser ved kemoterapi. Det er ikke resultater, der kommer til at ændre klinisk praksis, men det er teoriskabende resultater, fordi det rykker ved den gængse antagelse.”

“Mange klinikere og patienter er bekymrede for, hvad konsekvenserne er ved at udsætte de sidste immunterapi-serier eller ophøre tidligere - særligt fordi vi ikke har meget erfaring med neoadjuverende terapi herhjemme, fordi det ikke har været godkendt i særlig lang tid.”

Mangler stadig svar

CheckMate 77T differentierer dog ikke imellem, hvilke patienter, der har fået henholdsvis en, to eller tre serier immunterapi, og derfor er det svært at sige, hvor stor forskel der er på effekten i de tre situationer, siger Jens Benn Sørensen.

“Vi mangler helt klart flere informationer om, hvorvidt det nytter lige meget uanset, om der er givet en, to eller tre serier. Det kunne være meget interessant at se, hvilken forskel der er på outcome på eksempelvis én serie og tre serier.”

For viser det sig, at outcome er tæt på at være det samme ved færre serier, stiller det spørgsmål ved,  hvorvidt der reelt er behov for at fuldføre de tre eller fire serier, som er standarden.

“Jeg er meget nysgerrig på de granulerede data, for hvis eksempelvis to serier også har en god effekt, så rejser det spørgsmålet om, om vi overhovedet behøver at give tre-fire serier,” siger Jens Benn Sørensen.

Herhjemme anbefalede Medicinrådet i vinteren 2023 at anbefale nivolumab kombineret med kemoterapi som neoadjuverende behandling til patienter med NSCLC i stadium II-IIIA med høj risiko for tilbagefald og PD-L1-udtryk ≥ 1 procent. Vurderingen var foretaget på baggrund af fase III-studiet CheckMate-816, som demonstrerede en klinisk fordel ved nivolumab plus kemoterapi i forhold til EFS og PCR.

Kultur