Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Ubegrænset vedligeholdelsesbehandling med Revlimid forlænger PFS radikalt ved NDMM

ASCO: Nydiagnosticerede myelomatosepatienter opnår en længerevarende første remission, hvis de efter primærbehandling får Revlimid (lenalidomid) som vedligeholdelsesbehandling indtil progression.

Det viser analyser af data fra DETERMINATION-studiet, som blev præsenteret på Plenary Session på ASCO. 

Patienterne i DETERMINATION blev randomiseret til behandling med lenalidomid, bortezomib og dexamethason (RVd) alene (Arm A) eller til RVd efterfulgt af højdosis kemoterapi med stamcellestøtte (ASCT) (Arm B). I begge arme modtog patienterne vedligeholdelsesbehandling med lenalidomid indtil progression efter afsluttet primærbehandling. Data viser, at den progressionsfri overlevelse (PFS) var 46,2 måneder i Arm A og 67,6 måneder i Arm B (HR 1.53; 95% CI, 1.23–1.91; p < .0001).

abstractet sammenholdes data med et fransk studie, hvor man ligeledes har randomiseret mellem RVd og højdosiskemoterapi + ASCT efterfulgt af vedligeholdelsesbehandling med lenalidomid. I det franske studie blev vedligeholdelsesbehandlingen dog givet i en tidsbegrænset periode på et år. Data fra det franske studie viste, at patienterne i de to arme opnåede en PFS på henholdsvis 35,0 måneder og 47,3 måneder.

”Vi skal selvfølgelig være påpasselige med at holde de to studier op imod hinanden. Når det er sagt, ser det ud til, at vi kan opnå en markant længere vedligeholdt remission, hvis vi vedbliver at give lenalidomid indtil progression. PFS-data fra DETERMINATION er nogle af de længste, vi har set for patientgruppen. Det er interessant – og jo især fordi det er den strategi, vi bruger til patienter med nydiagnosticeret myelomatose herhjemme, hvis de tåler det,” siger Niels Abildgaard, professor og specialeansvarlig overlæge på Hæmatologisk Afdeling X ved Odense Universitetshospital.

Ingen effekt ved aggressiv sygdom

Niels Abildgaard forholder sig til data fra DETERMINATION på baggrund af studiets abstract, og har således endnu ikke set præsentationen. På baggrund af abstractet påpeger han, at han savner at se data på effekten af at give lenalidomid indtil progression udspecificeret på forskellige risikogrupper.

”Vi har tidligere set data, der viste, at den fjerdedel af patienter med nydiagnosticeret myelomatose, som har højrisiko sygdom, ikke profiterer af at få vedligeholdelsesbehandling med lenalidomid. Der er altså noget, der tyder på, at lenalidomid alene formår at holde mindre aggressiv sygdom i ave,” siger Niels Abildgaard.

Han tilføjer:

”Det ville være interessant at se, om det også forholder sig sådan i datasættet fra DETERMINATION. For så skal vi jo nok begynde at tænke i at benytte en anden vedligeholdelsesbehandling til patienter med højrisiko sygdom.”

Højdosis kemoterapi er fortsat bedst

DETERMINATION har inkluderet 722 patienter med nydiagnosticeret myelomatose (NDMM). 357 patienter blev randomiseret til RVd plus stamcellemobilisering i arm A (med henblik på mulighed for senere ASCT ved tilbagefald), mens de resterende 365 i arm B modtog upfront højdosis kemoterapi plus ASCT. I begge arme fik de patienter, som var egnede til det, vedligeholdelsesbehandling med lenalidomid 10-15 mg/d indtil progression eller intolerance. 291 patienter i arm A modtog vedligeholdelsesbehandlingen i en median periode på 36 måneder, mens 290 patienter i arm B fik vedligeholdelsesbehandling i en median periode på 41 måneder.  Studiets primære endepunkt var PFS. 328 patienter havde progredieret på behandlingen ved data cut-off i december 2021.

Studiet viste, at patienterne i arm B var sygdomsfri i 21,4 måneder længere end patienterne i arm A. Efter fire års dataindsamling var der ikke forskel på den samlede overlevelse (OS) de to arme imellem. (84 procent i arm A (95% CI, 80–88%) versus 85 procent i arm B (95% CI, 81–88%); HR 1.10 (95% CI, 0.81–1.47; p = .274).

I sin randomiseringsdel ligger DETERMINATION i forlængelse af flere andre studier, der de seneste fem til 10 år har undersøgt, om de nye, effektive lægemidler ved myelomatose var lige så effektive i første linje som højdosis kemoterapi med ASCT, som i dag er standarden.

”Højdosis kemoterapi med stamcellestøtte er en hård behandling med mange bivirkninger, og flere af vores patienter føler sig banket helt ned under gulvbrædderne i op til et halvt år. Derfor er vi jo interesserede i at undersøge, om der findes alternativer til den nuværende standardbehandling. Men ligesom de andre studier, når DETERMINATION frem til, at selvom vi har fået rigtig mange nye potente lægemidler de senere år, så giver det stadig den største PFS-gevinst at behandle med højdosis kemoterapi i første linje. Man kan sige, at de nye lægemidler blot potenserer effekten af ASCT,” siger Niels Abildgaard.”.

Han tilføjer, at dette billede sagtens kan ændre sig de kommende år, når immunterapi i form af CAR-T-celleterapi og bispecifikke antistoffer formentlig gør sit indtog i behandlingen af NDMM.

 

Kultur

  • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

    BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

  • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

    BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

  • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

    MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

  • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

    BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

  • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

    PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

  • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

    KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

  • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

    BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

  • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

    PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

  • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

    BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.

  • Hernings kulturtilbud overrumplede Karin Friis Bach

    KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange kommer store kulturoplevelser til én, når man mindst venter det. Bare spørg den centrale sundhedspolitiker Karin Friis Bach fra Det Radikale Venstre.