Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


"Ses de nye data i sammenhæng med tidligere erfaringer fra ind- og udland, så fortæller det mig, at kræft i den nederste del af endetarmen nok primært skal tænkes som en kræftsygdom, der skal behandles onkologisk – og ikke kirurgisk," siger Lars Henrik Jensen.

Højdosis stråle-kemoterapi af endetarmskræft kan erstatte operation

ESMO: Mere end fire ud af fem patienter med tarmkræft i den nederste del af endetarmen kan undgå kirurgi, hvis de får højdosis strålekemoterapi, viser resultater fra et nationalt, prospektivt fase II-studie.

Disse resultater peger på, at endetarmskræft fremover primært bør ses som en sygdom, der skal behandles onkologisk, mener studiets førsteforfatter, overlæge Lars Henrik Jensen fra onkologisk afdeling på Vejle Sygehus, som præsenterede resultaterne på en mini-oral session (Abstrakt 400MO) ved årets virtuelle ESMO-kongres.

Traditionelt set har kræft i den nederste del af endetarmen været behandlet med et større kirurgisk indgreb, hvilket er forbundet med risici og betyder, at patienterne skal leve med stomi resten af livet. De senere år er det imidlertid blevet muligt at administrere strålebehandlingen mere præcist og skånsomt, og data fra det nye danske studie viser, at en betydelig andel af patienterne formentlig helt kan undvære kirurgi. Det er specielt for studiet, at strålekemoterapi er givet fra begyndelsen som en kurativ behandling. I udlandet har der mest været fokus på de patienter, hvor lægerne mere eller mindre usystematisk har opdaget cCR efter stråleterapi.

"Andelen af patienter, der opnåede klinisk komplet respons af behandlingen var højere, end vi havde turdet håbe. Ses de nye data i sammenhæng med tidligere erfaringer fra ind- og udland, så fortæller det mig, at kræft i den nederste del af endetarmen nok primært skal tænkes som en kræftsygdom, der skal behandles onkologisk – og ikke kirurgisk. Det er en stor fordel for patienterne, da de kan bevare lukkemusklen, undgå stomi og slippe for de risici, der er forbundet med et større operativt indgreb," siger Lars Henrik Jensen.

Det behandlingsregime, som patienterne i studiet har fået, kan administreres på alle moderne afdelinger, der tilbyder stråleterapi. I studiet har Rigshospitalet, Aalborg Universitetshospital og Vejle Sygehus bidraget med patienter.  

Få patienter med resttumor

Studiet inkluderede 108 patienter med T1-3 tumor i den nederste del af endetarmen. Patienterne havde en performancestatus på 0-2, og en gennemsnitsalder på 71 år. Størstedelen modtog fuld dosis stråleterapi (n=104) og kemoterapi (n=80). Strålebehandlingen bestod af 62 og 50,4 Gy på henholdsvis tumor og de regionale lymfeknuder fordelt på 28 behandlingsgange. På stråledagene fik patienterne samtidig kemoterapi (capecitabin 825 mg/m2 BID). De patienter, som opnåede klinisk komplet respons (cCR) seks-12 uger efter sidste behandling målt ved MRI, endoskopi og klinisk rektalundersøgelse blev henvist til observation uden kirurgi.     

Data viser, at 90 ud af 108 patienter (83 procent) fortsat havde cCR 12 uger efter endt strålekemoterapi. 13 patienter havde resttumor og blev henvist til kirurgi, mens de resterende to patienter havde fjernmetastaser.

"Vi er nu i gang med at gennemgå de MR-scanninger, der er blevet lavet før, under og lige efter behandlingen for at undersøge, hvad der kendetegner de patienter, der får et hurtigt og varigt respons på kemostråleterapi. Disse data vil ruste os til fremover at kunne selektere patienterne," siger Lars Henrik Jensen.

Langtidsdata er nødvendige

Ligesom det er tilfældet for patienter med kræft i den nederste del af endetarmen, som har fået fjernet deres tumor kirurgisk, er det, ifølge Lars Henrik Jensen, forventeligt, at en del af de patienter, som opnår cCR på strålekemoterapi vil få recidiv enten i form af tumorgenkomst eller metastaser.

"For at kunne konkludere noget endeligt om strålekemoterapi som ny primær behandling til endetarmskræft har vi brug for opfølgende langtidsdata på effekt og sikkerhed. Disse data skal gøre os klogere på, hvor mange af patienterne, der har langvarig effekt af behandling, og om bivirkninger af højdosis stråleterapi er tolerable. Vi kommer til at følge patienterne i minimum fem år," siger Lars Henrik Jensen.

Han tilføjer: "Vi kører aktuelt et studie, hvor vi randomiserer patienterne til standarddosis stråleterapi eller højdosis stråleterapi, som er dét, vi har god erfaring med fra det nationale studie. Formålet er at vise, om højdosisbehandlingen er mere effektiv, samt afdække bivirkningsprofilen."

De mest almindelig behandlingsrelaterede grad 3-4 bivirkninger i det nationale studie var diarre, kvalme, forstoppelse, opkastninger, smerter og hudreaktioner. Én patient døde af anden årsag, og forlod studiet, før evalueringen af data fandt sted. 

Studiet er støttet af Dansk Colorectal Cancer Gruppe (DCCG). Derudover er der blevet givet delvis støtte fra Kræftens Bekæmpelse. 

Kultur

  • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

    KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

  • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

    BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

  • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

    BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

  • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

    MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

  • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

    BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

  • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

    PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

  • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

    KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

  • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

    BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

  • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

    PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

  • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

    BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.